in

Αφαίρεση μούχλας με φυσικό τρόπο

Ο μεγαλύτερος εχθρός της μούχλας είναι ο καθαρός αέρας. Οπότε ο συχνός αερισμός είναι απαραίτητος.

Μούχλα

Η πιο σωστή μέθοδος για την αφαίρεση μούχλας με φυσικό τρόπο είναι ο συχνός αερισμός του σπιτιού μας. Ο μεγαλύτερος εχθρός της μούχλας είναι ο καθαρός αέρας. Οπότε ο συχνός αερισμός είναι απαραίτητος.

Υπάρχουν πολλά υλικά που έχουμε στο σπίτι (κάποια από αυτά) και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αφαίρεση μούχλας με φυσικό τρόπο, από το σπίτι σας. Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά υλικά για την αφαίρεση μούχλας είναι:

 • Βόρακας
 • Ξύδι
 • Αμμωνία
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου
 • Απορρυπαντικό
 • Μαγειρική σόδα

Αφαίρεση μούχλας με βόρακα

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση βόρακα για να καταπολεμήσετε την μούχλα. Για αρχάριους, ο βόρακας είναι ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού και παρόλο που είναι τοξικό αν το καταπιείτε, ο βόρακας δεν εκπέμπει χημικές ουσίες ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις όπως κάποια άλλα αντιμουχλικά. Ο βόρμακας είναι μια λευκή σκόνη ορυκτών, έχει ένα επίπεδο ρΗ περίπου 9 (η σόδα ψησίματος είναι ρΗ 8,1 και το pH 7 είναι ουδέτερο) και χαμηλή τοξικότητα.

βόρακας

Ο βόρακας χρησιμοποιείται συνήθως ως αποσμητικό καθώς και για τον καθαρισμό τουαλέτας και αποχέτευσης. Ο βόρακας χρησιμοποιείται επίσης ως εντομοκτόνο, ζιζανιοκτόνο και μυκητοκτόνο και μπορεί να αναμιχθεί με νερό σε ένα διάλυμα για να σκοτώσει και να απομακρύνει ην μούχλα, καθώς είναι φυσικός αναστολέας της μούχλας.

Μπορείτε να αγοράσετε βόρακα σε σουπερμάρκετ για μερικά ευρώ από το τμήμα καθαρισμού.

Χρήση βόρακα

Για να καταπολεμήσετε την μούχλα χρησιμοποιώντας βόρακα, δημιουργήστε ένα διάλυμα βόρακα-νερού με αναλογία 1 φλιτζάνι βόρακα ανά 4 λίτρα νερού.

 • Σκουπίστε με ηλεκτρική που έχει φίλτρο HEPA όσο σημεία μούχλας είναι χαλαρά ,για να μειώσετε τον αριθμό των σπόρων που θα φύγουν στον αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.
 • Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με το διάλυμα βόρακα-νερού για να καθαρίσετε την μούχλα από την επιφάνεια.
 • Σκουπίστε τυχόν επιπλέον υγρασία και περίσσεια σωματίδια μούχλας ή σκόνης για να αποτρέψετε την εξάπλωσή τους στον αέρα αφού στεγνώσει η επιφάνεια.

Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε τον βόρακα επειδή η λύση θα εμποδίσει την εκ νέου ανάπτυξη της μούχλας στην επιφάνεια.

Αφαίρεση μούχλας με ξίδι

Το ξίδι είναι ένα ήπιο οξύ που μπορεί να σκοτώσει το 82% των ειδών μούχλας. Ωστόσο, έχει επίσης τα πλεονεκτήματα ότι είναι φυσικό και ασφαλές. Το ξίδι είναι μη τοξικό και δεν εκλύει επικίνδυνες αναθυμιάσεις όπως η χλωρίνη.

Είδη ξυδιούΧρήση ξιδιού

Για να καταπολεμήσετε την μούχλα με ξύδι, χρησιμοποιήστε λευκό αποσταγμένο ξύδι το οποίο μπορείτε να αγοράσετε φθηνά από το σούπερ μάρκετ.

 • Ρίξτε λίγο ξύδι σε μια φιάλη ψεκασμού.
 • Ψεκάστε το ξύδι πάνω στην επιφάνεια με την μούχλα και αφήστε το να καθίσει για μια ώρα.
 • Σκουπίστε, καθαρίστε την περιοχή με νερό και αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει. Οποιαδήποτε μυρωδιά από το ξύδι θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξίδι για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας σε επιφάνειες, απλά ψεκάστε το ξύδι στην επιφάνεια και αφήστε το. Επαναλάβετε αυτό κάθε λίγες μέρες για να εξασφαλίσετε ότι η επιφάνεια θα παραμείνει χωρίς μούχλα. Μπορείτε ακόμη να σφουγγαρίσετε το δάπεδο του μπάνιου σας ή άλλα σκληρά μη πορώδη δάπεδα με ξύδι αν ανησυχείτε για την καλλιέργεια μούχλας πάνω τους.

Απομάκρυνση μούχλας με υπεροξείδιο υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, κοινώς γνωστό με τον όρο οξυζενέ, σκοτώνει την μούχλα, καθώς είναι αντιμυκητιασικό καθώς και αντι-ιικό και αντιβακτηριακό. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί της χλωρίνης, επειδή είναι ασφαλές στη χρήση και δεν βλάπτει το περιβάλλον ούτε αφήνει πίσω το τοξικά κατάλοιπα ή παράγει τοξικές αναθυμιάσεις όπως η χλωρίνη. Μπορείτε να αγοράσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου από καταστήματα φαρμάκων για περίπου ένα ευρώ για ένα μπουκάλι συγκέντρωσης 3%.

υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου σκοτώνει αποτελεσματικά την μούχλα σε πολλά υλικά όπως ρούχα, δάπεδα, ράφια μπάνιου, τοίχους και αντικείμενα όπως συσκευές κουζίνας. Δεδομένου ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας παράγοντας λεύκανσης, μπορεί επίσης να βοηθήσει να ασπρίσει τα σημάδια της μούχλας. Ελέγξτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο υλικό που πρόκειται να καθαρίσετε σε κάποιο μικρό σημείο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εξασθενίσει τα χρώματα του υλικού.

Αφαίρεση μούχλας με υπεροξείδιο του υδρογόνου

 • Για να σκοτώσει το καλούπι, ρίχνουμε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου σε μια φιάλη ψεκασμού.
 • Ψεκάστε πλήρως την καλουπωμένη επιφάνεια, έτσι ώστε οι προβληματικές περιοχές να είναι κορεσμένες με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 • Αφήστε το στην επιφάνεια για 10 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα λεπτά το υπεροξείδιο του υδρογόνου σκοτώνει την μούχλα.
 • Στη συνέχεια τρίψτε την περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλες τις κηλίδες από μούχλα και σκόνη.
 • Τέλος, σκουπίστε την επιφάνεια προς τα κάτω για να αφαιρέσετε την υπόλοιπη και τα σπόρια της.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξίδι με υπεροξείδιο του υδρογόνου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού για να αφαιρέσετε αποτελεσματικότερα την μούχλα. Στη συνέχεια αποθηκεύστε τη φιάλη ψεκασμού σε σκοτεινή θέση, καθώς το φως μειώνει την αποτελεσματικότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Απομάκρυνση μούχλας με απορρυπαντικό και νερό

Ένα διάλυμα απορρυπαντικού και ζεστού νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει την μούχλα επιφάνειες από μη πορώδεις επιφάνειες. Παρόλο που το ίδιο το απορρυπαντικό δεν σκοτώνει την μούχλα, αν αυτή είναι σε μη πορώδη υλικά, τότε η λύση απλά να καθαρίσετε πλήρως την μούχλα στην επιφάνεια είναι αρκετή.

Απομάκρυνση μούχλας με σόδα

Η σόδα είναι γνωστή ως φυσικό και ασφαλές οικιακό καθαριστικό. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να αφαιρέσετε την μούχλα στο σπίτι σας. Σε αντίθεση με άλλα αντιμουχλικά που περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες, η σόδα είναι ήπια (pH 8,1) και είναι ακίνδυνη για την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα.

Μαγειρική σόδα

Εκτός από τη αφαίρεση της μούχλας, η μαγειρική σόδα λειτουργεί επίσης και αποσμητικά και έτσι χρησιμοποιώντας μπορεί να απαλλαγούμε από την μυρωδιά μούχλας μυρωδιά στο σπίτι σας. Η σόδα απορροφά επίσης την υγρασία για να κρατήσει την μούχλα μακριά.

Ξίδι χρησιμοποιείται συχνά μαζί με μαγειρική σόδα κατά τον καθαρισμό ενός προβλήματος .

Χρήση

 • Προσθέστε ένα τέταρτο μιας κουταλιάς σούπας μαγειρικής σόδα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού νερού.
 • Ανακινήστε τη φιάλη για να διαλύσετε τη σόδα στο νερό.
 • Ψεκάστε τη μούχλα με τη σόδα και το διάλυμα νερού.
 • Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή ένα πινέλο για να καθαρίσετε την μούχλα από την επιφάνεια.
 • Αφού αφαιρέσετε την μούχλα, ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα μούχλας στην επιφάνεια.
 • Ψεκάστε ξανά την περιοχή με τη φιάλη ψεκασμού και αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει. Αυτό θα σκοτώσει τυχόν υπολείμματα μούχλας και θα εμποδίσει την επιστροφή της.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί αντί για μπουκάλι ψεκασμού για να καθαρίσετε την μούχλα με τη σόδα:

 • Βουτήξτε ένα πανί στο νερό και στη συνέχεια προσθέστε ένα τέταρτο μιας κουταλιάς σούπας μαγειρικής σόδα σε αυτό.
 • Χρησιμοποιήστε το πανί στην περιοχή της μούχλας για να την αφαιρέσετε με τη σόδα και το διάλυμα νερού.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
διακόσμηση 2020

Η διακόσμηση για το 2020 θέλει τους καναπέδες με καμπύλες

Βουλωμένος νεροχύτης - λύση

Βουλωμένοι σωλήνες … Ξεβουλώστε τους με σόδα και ξίδι.