in

Δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος – Ο απόλυτος οδηγός

Το γεγονός ότι έχετε κληρονομήσει από κάπου ένα σπίτι και δεν το νοικιάζεται, δεν σημαίνει αυτόματα πως αν το μετατρέψετε σε κατάλυμα Airbnb οι υποψήφιοι τουρίστες θα συρρέουν στο κατάλυμα σας.

Οδηγός δημιουργίας Airbnb καταλύματος

Η δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος δεν είναι τελικά τόσο εύκολη υπόθεση, όσο φαίνεται. Επίσης όσοι το προσπάθησαν δεν σημαίνει πως έβγαλαν τελικά χρήματα, μιας και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το γεγονός ότι έχετε κληρονομήσει από κάπου ένα σπίτι και δεν το νοικιάζεται, δεν σημαίνει αυτόματα πως αν το μετατρέψετε σε κατάλυμα Airbnb οι υποψήφιοι τουρίστες θα συρρέουν στο κατάλυμα σας.

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά κάποιους από τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία ενός Airbnb καταλύματος!

#1 Νόμοι

Στην Ελλάδα ζούμε… οι νόμοι αλλάζουν συνήθως τα μεσάνυχτα.

Συμβουλευτείτε κάποιον λογιστή, να σας ενημερώσει τι ισχύει σχετικά με την φορολόγηση των εσόδων σας.

Για έσοδα έως 12000€ ο φόρος που αναλογεί είναι 15%.

Για έσοδα από 12001€ έως 35000€ ο φόρος που αναλογεί φτάνει το 35%.

Από 35001€ και πάνω ο φόρος αγγίζει το 45%.

Τα παραπάνω ίσχυαν την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο.

δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος

Συμβουλευτείτε επίσης έναν δικηγόρο για το αν επιτρέπετε ή όχι η δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος σε πολυκατοικία. Γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό τελευταία και δεν γνωρίζουμε αν έχει βρεθεί κάποια λύση βάση νόμου. Το σίγουρο είναι πως στις περισσότερες των περιπτώσεων το καταστατικό της πολυκατοικίας δεν έχει προβλέψει κάτι τέτοιο.

Υπολογίστε και την πληρωμή των ειδικών στα έξοδα σας.

#2 Προσφορά και Ζήτηση – Γεωγραφική περιοχή

Η δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος σε περιοχή με μικρή ζήτηση, ενέχει μεγάλο ρίσκο, εφόσον θα βάλετε και κάποια χρήματα αναβάθμισης του καταλύματος σας.

Αν για παράδειγμα ζείτε σε μια περιοχή που τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται 5000 επισκέπτες αλλά έχει 100 διαθέσιμα καταλύματα, τότε ίσως δεν είναι η κατάλληλη περιοχή για επένδυση. Δεν είναι απλή αριθμητική… δηλαδή οι 5000 επισκέπτες δε θα μοιραστούν εξίσου στα 100 καταλύματα.

Αντίθετα οι 5000 επισκέπτες θα προσπαθήσουν να μείνουν στα πιο όμορφα κατάλυματα και αυτά με τις περισσότερες παροχές.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα αποτρεπτικό για εσάς. Αν έχετε να προσφέρετε κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους τις περιοχής σας, τότε ναι, μπορεί να τραβήξετε τα βλέμματα των επισκεπτών επάνω σας.

δημιουργία ενός Airbnb καταλύματοςΑντίστοιχα σε μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση και προσφορά αντίστοιχα ενώ έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, εκεί ο ανταγωνισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Δε θα έχετε πλέον να ανταγωνιστείτε 100 καταλύματα αλλά εκατοντάδες περισσότερα.

Οπότε και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχετε κάτι παραπάνω να προσφέρετε από τον ανταγωνισμό.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι και τι βρίσκεται κοντά στο κατάλυμα σας. Στάση λεωφορείου, μετρό, πάρκο ή σουπερμάρκετ.

Τα εξτρά βρίσκονται σε αποστάσεις από την θάλασσα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κτλ που πρέπει να αναγράφεται στην αγγελία σας.

#3 Χρόνος και διάθεση

Η δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος δεν σημαίνει ότι αφού διαμορφώσατε το κατάλυμα σας, πλέον κάθεστε στον καναπέ σας και συρρέουν τα χρήματα.

Πρέπει να έχετε τον χρόνο και την διάθεση να συναντήσετε τους επισκέπτες σας κατά την έλευση, αλλά και κατά την αποχώρηση τους. Είστε οικοδεσπότης, οπότε πρέπει να τους καλωσορίσετε, όπως επίσης και να τους χαιρετίσετε όταν έρθει η να φύγουν. Να τους ρωτήσετε αν έμειναν ικανοποιημένοι ή αν κάτι δεν τους άρεσε.

Τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις υπηρεσίες σας, αλλά και να αυξήσετε τις θετικές κριτικές των επισκεπτών.

Οδηγός δημιουργίας Airbnb καταλύματος

Οφείλεται επίσης να είστε διαθέσιμος να δεχτείτε επισκέπτες ανά πάσα στιγμή και οποιαδήποτε ώρα έρθουν, όπως επίσης και να έχετε το τηλέφωνο ανοικτό γιατί οι επισκέπτες μπορεί να έχουν κάποια απορία και να χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Χρειάζεται επίσης χρόνος και διάθεση για το καθάρισμα του Airbnb καταλύματος σας. Αν το κάνετε μόνοι σας, οφείλεται να καθαρίζεται τον χώρο μετά την αποχώρηση των επισκεπτών και πριν την έλευση των επόμενων. Οφείλεται να έχετε έναν χώρο πεντακάθαρο, όπως θα θέλατε και εσείς να είναι αν επισκεπτόσασταν κάποιο άλλο.

#4 Καθαριότητα

Είτε την αναλάβετε μόνοι σας, είτε την αναθέσετε σε κάποιον άλλο, οφείλεται να ελέγχεται κάθε φορά αν όλα έχουν καθαριστεί όπως πρέπει.

Μπείτε στην θέση του επισκέπτη… θα θέλατε εσείς να πάτε κάπου διακοπές και να βρείτε βρώμικα, πατώματα, τουαλέτες, κουζίνες κτλ; Δεν το πιστεύουμε αυτό.

δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος

Σε κάθε περίπτωση το κατάλυμα σας θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Έτσι θα μείνουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες σας και θα σας αφήσουν καλές κριτικές, με αποτέλεσμα να σας έρθουν κι άλλοι επισκέπτες.

Ιδίως τώρα με την έλευση του COVID 19 θα πρέπει να είστε ακόμα πιο σχολαστικοί. Αν δεν είστε σε θέση να το αναλάβετε μόνοι σας, αναθέστε την καθαριότητα σε κάποια εταιρία με πιστοποίηση για COVID 19. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως μέσω προώθησης του καταλύματος σας στην πλατφόρμα του Airbnb για να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες.

#5 Καθορισμός τιμής ενοικίασης

Στην ουσία κάνετε μια επένδυση και επιθυμείτε να κάνετε απόσβεση τα χρήματα σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι σοβαροί επενδυτές γνωρίζουν πως πρέπει να περιμένουν κάποια χρόνια για να κάνουν απόσβεση τα έξοδα τους και στην συνέχεια ότι προκύπτει είναι καθαρό κέρδος.

Για να καθορίσετε την τιμή ενοικίασης του καταλύματος σας θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όχι μόνο το ύψος της επένδυσης που κάνατε, αλλά και τον ανταγωνισμό. Βρείτε καταλύματα στην ίδια περιοχή με την δική σας, με όμοια χαρακτηριστικά και παροχές. Η τιμή σας θα πρέπει να βρίσκεται Περίπου στον μέσο όρο, εκτός αν διαθέτετε κάτι εκτός ανταγωνισμού, οπότε μπορείτε να αυξήσετε αρκετά την τιμή σας.

Καθορισμός τιμής ενοικίασης καταλύματος Airbnb

Σκεφτείτε επίσης ποιο είναι το target group σας. Δηλαδή στην περιοχή σας έρχονται εύποροι επισκέπτες ή όχι; Αν δηλαδή έχετε δημιουργήσει ένα Airbnb κατάλυμα σε περιοχή με μέσο όρο ηλικίας επισκεπτών τα 20 έτη, μη περιμένετε να έχετε υψηλή τιμή ενοικίασης και να έχετε και επισκέπτες.

TIP: Όπως και να χει, ξεκινήστε με χαμηλή τιμή μέχρι να μπει σε μια ροή το κατάλυμα σας. Φροντίστε να μένουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες σας και να πάρετε καλές κριτικές. Με τον καιρό αυξήστε σιγά σιγά την τιμή ενοικίασης και την διαμορφώνεται ανάλογα με την συμπεριφορά των επισκεπτών.

Ένας ακόμα βασικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή είναι τα μηνιαία έξοδα του ακινήτου σας, όπως υλικά καθαριότητας, ΕΝΦΙΑ κτλ.

Βασικά ο καθορισμός της τιμής είναι ανάλογος όλων των παραπάνω και των παρακάτω αυτού του οδηγού. Οπότε όλα πρέπει να τα λάβετε υπόψιν σας.

#6 Έξοδα

Όπως όλες οι επενδύσεις έτσι και η δημιουργία ενός Airbnb καταλύματος έχει έξοδα.

Τα πρώτα και μεγαλύτερα έξοδα είναι αυτά της δημιουργίας του (ίσως και αγοράς ακινήτου), της ανακαίνισης, της επίπλωσης κτλ. Αυτά αποτελούν το κύριο μέρος της επένδυσης σας.

Σε αυτό το στάδιο μη τσιγγουνευτείτε. Επιλέξτε ποιοτικά έπιπλα που αντέχουν στον χρόνο και την χρήση. Αποφύγετε έτοιμες και φτηνές λύσεις τύπου ΙΚΕΑ, γιατί ενδέχεται να μη βγάλουν την σεζόν. Μη ξεχνάτε πως οι επισκέπτες σας δε θα είναι όλοι ευγενικοί με τα έπιπλα σας. Οπότε επιλέξτε έπιπλα με υλικά αντοχής.

Σκεφτείτε λίγο εσάς… όταν πάτε διακοπές με τον/την σύντροφο σας, το κρεβάτι δεν το έχετε μόνο ύπνο ή να διαβάζετε λογοτεχνικά βιβλία. Το ίδιο και μια οικογένεια με παιδιά, που θα παίζουν επάνω. Προτιμήστε γερές, στιβαρές κατασκευές στα έπιπλα σας. Μια ιδέα είναι να προτιμήσετε χτιστά κρεβάτια, παρά ξύλινα. Θα τα έχετε μια ζωή.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα έπιπλα. Μια ετοιματζίδικη κουζίνα που περήφανα θα την συναρμολογήσετε μόνοι σας, ενδέχεται να διαλυθεί σε μία μόλις σεζόν.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια άλλα μηνιαία έξοδα, κάποια από αυτά μεταβαλλόμενα και μη προβλέψιμα.

Θα χρειαστεί να είστε σε θέση να κάνετε έξοδα για προσωπικό καθαριότητας (εκτός αν καθαρίζετε εσείς το κατάλυμα σας). Τα συγκεκριμένα βέβαια η πλατφόρμα Airbnb σας επιτρέπει να τα μεταβιβάσετε στον επισκέπτη και τα πληρώνει εξτρά από το ποσό ενοικίασης.

Έξοδα καταλύματος airbnb

Άλλα έξοδα είναι τα υλικά καθαριότητας και οι λογαριασμοί νερού, ρεύματος και θέρμανσης, ο ΕΝΦΙΑ κτλ. Αυτά θα πρέπει να τα υπολογίσετε και να μεταβιβάσετε στο προηγούμενο στάδιο 5 (Καθορισμός τιμής ενοικίασης).

Μη προβλέψιμα έξοδα, απώλειες ή φθορές. Κάποια αναλώσιμα του καταλύματος, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, σφουγγάρια, πετσέτες κοκ με τον καιρό χαλάνε, φθείρονται ή σπάνε. Αυτά χρίζουν αντικατάστασης. Κάποιες άλλες φορές μπορεί η φθορά ή ζημιά να είναι μεγάλη, όπως ένας νεροχύτης, μια πόρτα κτλ. Η πλατφόρμα Airbnb έχει σχετικά άρθρα για μεγάλες φθορές ή ζημιές από ενοίκους.

#7 Παροχές

Οι δωρεάν παροχές προς τους επισκέπτες σας δεν είναι αγγαρεία, αλλά κάτι βασικό. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Ζεστό νερό: Μόνιμα ζεστό νερό για μπάνιο ή πλύσιμο για τους επισκέπτες σας. Προμηθευτείτε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ για τους χειμερινούς φτιάξτε κάποιο πρόγραμμα με έναν ηλεκτρολόγο για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
 • Κλιματιστικό: Εάν νοικιάζετε το κατάλυμα σας τους καλοκαιρινούς μήνες, η παροχή ενός κλιματιστικού είναι απαραίτητη.
 • Πετσέτες και μπουρνούζια για μπάνιο: Πετσέτες και μπουρνούζια για το μπάνιο των επισκεπτών είναι ένα ατού για εσάς. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και εκτυπώστε το όνομα τους καταλύματος σας επάνω τους.
 • Υλικά καθαριότητας καταλύματος: Σε περίπτωση κάποιου μικροατυχήματος δεν χρειάζεται οι επισκέπτες σας να περιμένουν εσάς για να καθαριστεί ο χώρος. Αφήστε κάπου καθαριστικά για τα πιάτα, τον νιπτήρα, υγροσάπουνα, πετσέτες, σφουγγάρια, σφουγγαρίστρες, σκούπες κτλ.
 • Πιάτα και μαχαιροπίρουνα: Οφείλεται να τα παρέχεται εσείς. Δε θα κουβαλήσουν όλο το σπίτι τους για ένα τετραήμερο!
 • Παροχή δωρεάν Wi-Fi: Πολλοί απο τους επισκέπτες σας εργάζονται παράλληλα με τις διακοπές τους ή απλά θέλουν να ανεβάσουν τις όμορφες στιγμές που ζουν με την οικογένεια τους. Όταν μιλάμε για παροχή Wi-Fi μιλάμε για ταχύτητες από 24Mbps και πάνω.
 • Καφές: Απαραίτητος για το πρωινό ξύπνημα. Η τοποθέτηση καφετιέρας είναι ακόμα ένα ατού.
 • Χώρος αποθήκευσης: Ντουλάπες για τα ρούχα τους και ντουλάπια για τα πράγματα τους. Μη ξεχάσετε τις κρεμάστρες.
 • Ποιοτικά στρώματα κρεβατιών: Οι επισκέπτες σας πρέπει να ξυπνήσουν φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια για περιπέτειες στις διακοπές τους. Η ποιότητα ύπνου τους θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενέργεια τους.
 • Κρασί και σοκολάτα: Δείξτε την εκτίμηση σας στους επισκέπτες χαρίζοντας τους κρασί και σοκολάτα!
 • Σαμπουάν και σφουγγάρια.

Παροχές καταλύματος Airbnb

Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να αναφέρουμε, όμως έτσι δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ. Μη ξεχνάτε πως όλα τα παραπάνω μπαίνουν στα έξοδα τους βήματος 6 και με την σειρά τους στο βήμα 5 Καθορισμός τιμής ενοικίασης Airbnb καταλύματος.

#8 Διακόσμηση ενός Airbnb καταλύματος

Όπως πολύ πιθανόν έχετε ήδη δει, πολλά καταλύματα Airbnb είναι πολύ πιο όμορφα από σουίτες πεντάστερων ξενοδοχείων. Η διακόσμηση ενός Airbnb καταλύματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες σας.

Όσο πιο όμορφα διακοσμημένο είναι το Airbnb κατάλυμα σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να επιλεχθεί από τους υποψήφιους επισκέπτες.

Μη βλέπετε το κατάλυμα σας σαν “αρπαχτή” για ένα εξτρά εισόδημα, αλλά ως επένδυση σε βάθος χρόνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις το ακίνητο σας χρίζει πλήρους ανακαίνισης. Γκρεμίστε τοίχους, αλλάξτε πατώματα, μπάνια, κουζίνες και ότι αντιπαθείτε.

Δημιουργήστε έναν χώρο που θα θέλατε και εσείς να ζήσετε εκεί για λίγες ημέρες.

Συμβουλευτείτε κάποιον διακοσμητή να σας κατευθύνει ή να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανανέωση του χώρου σας.

Επικεντρωθείτε όχι μόνο  στην διακόσμηση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και στην κρεβατοκάμαρα. Ακόμα και αν εσάς δε σας πολυενδιαφέρει, να είστε σίγουροι πως ο συγκεκριμένος χώρος ενδιαφέρει πολύ τους επισκέπτες σας.

Διακόσμηση ενός airbnb καταλύματος

Κάντε την διαφορά! Αποφύγετε κουζίνες και έπιπλα ΙΚΕΑ. Κάνουν μπαμ από χιλιόμετρο και οι επισκέπτες τα αναγνωρίζουν κατευθείαν. Χρησιμοποιήστε στιβαρά έπιπλα που να αντέχουν στον χρόνο (πχ χτιστά κρεβάτια) και την χρήση.

Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά ποιότητας και όχι από ευτελή υλικά.

TIP: Δείτε τι δεν έχουν οι ανταγωνιστές σας… πχ τζακούζι! Βάλτε εσείς ένα και βγείτε μπροστά στον ανταγωνισμό. Δορυφορική τηλεόραση κοκ…Θα σας προτιμήσουν οι επισκέπτες και σύντομα θα αυξήσετε την τιμή σας.

Στην τελική δε θα χάσετε τίποτα αν πάει καλά το ακίνητο σας στο Airbnb. Θα έχετε ήδη δημιουργήσει ένα πανέμορφο κατάλυμα που μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το κατοικήσετε εσείς ή να το χρησιμοποιήσετε για μακροχρόνια μίσθωση.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Βικτοριανό σαλόνι

15 Θαυμάσια βικτωριανά σαλόνια

Πτυσσόμενα και επιτοίχια γραφεία

Πτυσσόμενα και επιτοίχια γραφεία για εξοικονόμηση χώρου