in

Διακόσμηση σαλονιού – 7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Διακόσμηση σαλονιού

7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην διακόσμηση σαλονιού.

Όταν μπαίνουμε σε ένα σχολαστικά σχεδιασμένο σαλόνι, το νιώθουμε αμέσως: οι τέλειες αναλογίες που προσδίδουν στον χώρο μεγαλοπρέπεια, τα πολυτελή καθίσματα που μας προσκαλούν να καθίσουμε, κάθε καλαίσθητο κάθισμα που υποδηλώνει μακρά τεμπέλικα απογεύματα, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το καθιστικό … σαν μια όμορφα κατευθυνόμενη ταινία, ένα καλά διακοσμημένο σαλόνι είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό αλλά είναι επίσης οικείο και ασφαλές. Η πρόκληση είναι τα παραπάνω συναισθήματα να μπορούμε να τα βιώσουμε στο σαλόνι μας.

Όλοι προσπαθούμε να αναπαράγουμε τα συναισθήματα που έχουμε βιώσει σε ορισμένα δωμάτια (που έχουμε επισκεφτεί και αγαπούσαμε), υπάρχει όμως συνήθως κάτι που λείπει κάθε φορά.

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων περνούν τη ζωή τους μελετώντας τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν το δωμάτιο τέλειο. Και μερικές φορές, το είναι λάθος στα σαλόνια μας μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένας πίνακας ζωγραφικής πολύ ψηλά ή η έλλειψη λαμπτήρων στο ύψος των ματιών. Για να ρίξουμε φως στα πιο κοινά λάθη στην διακόσμηση σαλονιού κάναμε την έρευνα μας και βρίκαμε τα 7 πιο κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

Ο χώρος των ονείρων σας μπορεί να μην είναι τόσο μακριά – απλώς διορθώστε αυτά τα λάθη, υιοθετήστε αυτές τις ιδέες του σπιτιού και στη συνέχεια, απολαύστε τον νέο και βελτιωμένο χώρο σας.

Λάθος #1: Επιλογή του λάθος καναπέ

Σαν μια όμορφα κατευθυνόμενη ταινία, η σωστή διακόσμηση σαλονιού είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό αλλά είναι επίσης οικείο και ασφαλές.

Οι σχεδιαστές συμφωνούν: Ένα υπέροχο σαλόνι ξεκινά με έναν υπέροχο καναπέ. Συχνά βλέπουμε σε σπίτια ιδιοκτήτες με πολύ καλό γούστο, αλλά να έχουν ήδη έναν καναπέ που τον αγόρασαν πρόσφατα ή τον είχαν από το παλιό σπίτι, αλλά δεν τους προσφέρει την άνεση θα ήθελαν. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η άνεση! Ο καναπές πρέπει να μας την προσφέρει είτε σωματικά όταν καθόμαστε, είτε ψυχικά όταν τον βλέπουμε. Επενδύστε χρήματα στην αγορά του καναπές σας, μιας και αποτελεί το κύριο κομμάτι στην διακόσμηση σαλονιού, αλλά ταυτόχρονα είναι το μέρος που περνάτε πολλές ώρες με την οικογένεια σας, οπότε θα πρέπει να σας ξεκουράζει.

Προτιμήστε κάτι απλό σχεδιαστικά όσον αφορά τον καναπέ σας. Μείνετε μακριά από υπερβολικά διακοσμημένα στοιχεία όπως καμπύλα πόδια, φτερωτά μπράτσα κτλ.

Tip: Δώστε προσοχή στην επιλογή του υφάσματος και του σχεδίου του. Θέλετε να κρατήσετε τον καναπέ σας για αρκετά χρόνια με το ίδιο ύφασμα φυσικά.

Λάθος #2: Η παγίδα της έκθεσης επίπλου

Σαν μια όμορφα κατευθυνόμενη ταινία, η σωστή διακόσμηση σαλονιού είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό αλλά είναι επίσης οικείο και ασφαλές.Δεν είστε έκθεση επίπλων αλλά σπίτι! Μη προσπαθείτε η διακόσμηση σαλονιού σας να είναι ίδια με αυτή της έκθεσης επίπλου που το αγοράσατε. Δώστε τις δικές σας πινελιές και κάντε το δικό σας. Αναμειγνύουμε vintage και μοντέρνα έπιπλα, συνδυάστε το καινούργιο σας σαλόνι με παλιά δικά διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα.

Για να αποφύγετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάστημα, συνιστάμε να αφήσετε επαρκή χώρο στον προϋπολογισμό για τον φωτισμό, μικροέπιπλα και τα αξεσουάρ μετά την επιλογή μεγάλων αντικειμένων. “Τα μικρά κομμάτια είναι αυτά που προσθέτουν προσωπικότητα. Επίσης προτιμούμε να φωτίζουμε το σαλόνι με χαμηλό φωτισμό αντί για φωτισμό από ψηλά. Οι λαμπτήρες δαπέδου και οι λαμπτήρες τραπεζιών είναι οι καλύτεροι για τα σαλόνια.

Λάθος #3: Μικρό χαλί – μοκέτα

Χαλιά σαλονιού

Τα τεράστια χαλιά μπορούν να είναι ακριβά και να αισθάνονται σαν μια τέτοια τρομακτική δέσμευση, αλλά σύμφωνα με τον στιλίστα, είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές ενός δωματίου και ιδίως στην διακόσμηση σαλονιού.

Ένας από τους κύριους παραβάτες στη διακόσμηση του καθιστικού είναι το χαλί ή μοκέτα μικρού μεγέθους, κάτι που πολύ εύκολα μπορείτε να το αποφύγετε.

Τα σαλόνια χρειάζονται σχεδόν πάντα ένα χαλί τουλάχιστον 2,5 – 3 μέτρα σε κάθε διάσταση. Αν μπορείτε μεγαλύτερο ακόμα καλύτερα.

Ένα μικρό χαλί είναι μια χαρά για το υπνοδωμάτιο, τον διάδρομο ή την κουζίνα σας. Πρέπει όλα τα έπιπλα στο σαλόνι σας να πατάνε επάνω στο χαλί και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε τουλάχιστον τα δύο μπροστινά πόδια. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Λάθος #4: Φτωχά σχεδιασμένη διάταξη του χώρου

Διακόσμηση σαλονιού

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να τοποθετήσετε έναν καναπέ κολλητά σε έναν τοίχο ώστε να βλέπετε την τηλεόραση για να περνάτε την μέρα σας, να θυμάστε πως ο σκοπός του σαλονιού σας δεν είναι μόνο αυτός. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε και να δημιουργήσουμε χώρους συνομιλιών, ειδικά εάν το δωμάτιο είναι μακρύ και στενό όπως πολλά καινούργια σπίτια και lofts.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε τι βλέπει η κάθε θέση του σαλονιού μας. Είναι ωραίο να κάθεσαι κάπου, δίπλα σε ένα όμορφο αντικείμενο και να βλέπεις τον υπόλοιπο χώρο του σαλονιού ή και του σπιτιού και όχι έναν τοίχο απέναντι σου. Σε ένα μικρό δωμάτιο είναι απαραίτητο ένα παράθυρο για να μεγαλώνει τον χώρο αλλά και να επεκτείνει την οπτική του επισκέπτη και την δική σας. Σε δωμάτια με τζάκι είναι συχνά δύσκολο να βρείτε μέρος για την τηλεόραση. Σύγχρονα υλικά επιτρέπουν την τοποθέτηση της πάνω από το τζάκι χωρίς να ζεσταίνεται, ενώ μια αγαπημένη μας επιλογή είναι η χρήση projector αντί για τηλεόρασης, που θα προβάλλει τα αγαπημένα σας προγράμματα σε ένα τοίχο.

Λάθος #5: Πίνακες στου τοίχους – λάθος τοποθέτηση

Διακόσμηση σαλονιού

Σίγουρα θέλουμε να πέφτει το βλέμμα μας στου πίνακες και τις κορνίζες που κρεμάμε στους τοίχους, αλλά δε θέλουμε να μας αποσπάνε την προσοχή.

Οι οδηγίες λένε οι πίνακες να κρέμονται στο ύψος του ματιού. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πανάκεια στην διακόσμηση και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Ναι στην τοποθέτηση στο ύψος των ματιών, αλλά όχι αν το σπίτι σας είναι χαμηλοτάβανο.

Λάθος #6: Κάνοντας το ιδιαίτερα πολύτιμο για να ζήσετε

Διακόσμηση σαλονιού

Οι ημέρες των αχρησιμοποίητων “καθιστικών” και των “καλών” επίπλων έχουν περάσει πολύ. Σίγουρα θυμάστε από το πατρικό σας το καθιστικό που άνοιγε μόνο σε γιορτές, αρραβώνες και γάμους. Πλέον οι χώροι του σπιτιού υπάρχουν για να τους χρησιμοποιούμε και να τους χαιρόμαστε καθημερινά. Αυτό σημαίνει προσοχή στην αγορά επίπλων. Πληρώστε κάτι παραπάνω αλλά αγοράστε κάτι ανθεκτικό στην χρήση και την καθημερινή φθορά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα υφάσματα του σαλονιού και τα χαλιά σας.

Προσοχή στο σαγηνευτικό χαλί μεταξιού. Η απλή μοκέτα είναι ένα πολύ καλύτερο χαλί για μια οικογένεια, ιδίως αν υπάρχει και κάποιο κατοικίδιο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος αποθήκευσης στο σαλόνι ώστε να περιέχει όλα τα αντικείμενα που μας αρέσουν: τα παιχνίδια (αν έχετε παιδιά), τα βιβλία, τα τηλεχειριστήρια κτλ.

Λάθος #7: Η μη ανάμιξη περιόδων και στυλ διακόσμησης

Διακόσμηση σαλονιού

Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται συσκευασμένοι και περιορίζονται από την αρχιτεκτονική του σπιτιού τους και επιλέγουν έπιπλα με βάση την αρχιτεκτονική του σπιτιού και τη χρονική περίοδο. Η λύση είναι να συνδυάσουμε τα στυλ των επίπλων με το ύφος της αρχιτεκτονικής. Συνδυάστε σύγχρονα έπιπλα με παραδοσιακά παλιά χειροποίητα χαλιά και διάφορα άλλα αντικείμενα από Ελλάδα ή το εξωτερικό που σας αρέσουν. Ανακτήστε τα vintage κομμάτια και να τα αναμίξτε τα μοντέρνα σαλόνια, ώστε ο χώρος να δίνει την αίσθηση του διαχρονικού και προσιτού.

Tip: Όταν αναμιγνύετε νέα και vintage στοιχεία, δώστε προσοχή στα ύψη των επίπλων, καθώς τα παραδοσιακά έπιπλα είναι συνήθως υψηλότερα από τα σύγχρονα.

Περισσότερα για την διακόσμηση σαλονιού εδώ.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Διακόσμηση σαλονιού

Διακόσμηση σαλονιού – “Τι πρέπει, τι δεν πρέπει”

Μπάνιο σαν σουίτα ξενοδοχείου