in ,

Εύκολα φυτά για μπαλκόνια και κήπους

Αν δεν αγαπάτε τα φυτά σας και τα έχετε μόνο και μόνο για διακοσμητικούς λόγους, μη περιμένετε να ζήσουν για πολύ καιρό.

Για να ασχοληθείτε με φυτά δεν σημαίνει πως πρέπει να είστε γεωπόνος. Σίγουρα για να διαβάζετε αυτό το άρθρο έχετε απογοητευτεί αρκετές φορές που σας χάλασαν τα φυτά σας, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να τα παρατήσετε. Υπάρχουν εύκολα φυτά για μπαλκόνια και κήπους, οπότε μην αγοράζετε σπάνια φυτά που δεν κάνουν για την τοποθεσία σας.

Το γεγονός ότι υπάρχουν εύκολα φυτά για μπαλκόνια και κήπους δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται φροντίδα. Απλά είναι πιο ανεκτικά σε λάθη μας και είναι πιο συμβατά με την γεωγραφική τοποθεσία της χώρας μας.

Όπως και να χει πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των φυτών σας και τα φροντίζετε σύμφωνα με αυτές.

Αν δεν αγαπάτε τα φυτά σας και τα έχετε μόνο και μόνο για διακοσμητικούς λόγους, μη περιμένετε να ζήσουν για πολύ καιρό.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά φυτά εκεί έξω που θα ευδοκιμήσουν σε μπαλκόνια εξίσου καλά όσο και σε κήπους. Οπότε αν είστε κάτοικος διαμερισμάτων, μπορείτε επίσης να φορέσετε γάντια κηπουρικής για να δημιουργήσετε το δικό σας μικρό κομμάτι βοτανικού παραδείσου.

Δεδομένου ότι πλησιάζουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί σε ανθεκτικές φυτικές ποικιλίες που όχι μόνο θα φαίνονται πλούσιες στον υπαίθριο χώρο σας, αλλά θα είναι επίσης σε θέση να αντέξουν τη θερινή ζέστη.

#1 Αγάπαθος

Αγάπαθος

Πολύ απλά ένα ελληνικό φαβορί. Θα αισθανόμασταν πολύ ασφαλείς λέγοντας ότι ο Αγάπαθος μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη που έχει ζεστό καλοκαίρι. Δημοφιλή φυτά για αυλές και πρόσοψη, ταιριάζει επίσης σε γλάστρες και σε μπαλκόνια.

Αυτά τα φυτά είναι εξαιρετικά σκληρά και είναι σχεδόν κατασκευασμένα για να αντέχουν σε ζεστά καλοκαίρια Ελλάδας. Και με τα άφθονα στρογγυλά άνθη με δροσερά λευκά και μπλε χρώματα, είναι ένα υπέροχο θέαμα για πονεμένα μάτια στις ζεστές μέρες.

Όταν μεγαλώνει σε γλάστρες, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας δύο πράγματα:

  • Αυτά τα φυτά προτιμούν τους περιορισμένους χώρους για την ρίζα τους, οπότε ξεκινήστε με μία μικρή γλάστρα και επανατοποθετήστε το σε μεγαλύτερες γλάστρες καθώς μεγαλώνει σε μέγεθος. Δεν θα τους αρέσει το πολύ νερό και το υγρό εδάφος, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν ένα δοχείο είναι πολύ μεγάλο.
  • Δεδομένου ότι το ανθισμένο μέρος ενός αγαπάνθου βγαίνει από το φυτό σε ένα μακρύ και λεπτό στέλεχος, το φυτό σας μπορεί να είναι ευαίσθητο σε δυνατούς ανέμους. Εάν ζείτε σε ένα πολυώροφο διαμέρισμα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο Αγάπανθος σας προστατεύεται από ανεμοφράκτη ή τοποθετείται σε μια περιοχή που δεν είναι επιρρεπής στον άνεμο.

#2 Δενδρολίβανο

ΔενδρολίβανοΈνα άλλο ανθεκτικό φυτό που είναι ιδανικό για ελληνικούς κήπους και μπαλκόνια, ειδικά το καλοκαίρι είναι το δεντρολίβανο. Είναι ένα μεσογειακό φυτό ξηρού κλίματος που θα μεγαλώσει επιτυχώς σε μια γλάστρα και επίσης ανθίζει σε διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ, του λευκού και του μπλε, ανάλογα με την ποικιλία που επιλέγετε.

Όχι μόνο είναι υπέροχα αρωματικό και υπέροχο να το κοιτάζετε – είναι επίσης ένα βολικό βότανο για μαγείρεμα. Είναι πραγματικά ένα φυτό που κάνει για τα πάντα.

Λάβετε υπόψη ότι επειδή είναι φυτό ξηρού κλίματος, θα πρέπει να το ποτίζετε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να το φυτέψετε με άλλα ξηρά βότανα, όπως θυμάρι, φασκόμηλο και μαντζουράνα.

Ως φυτό σε γλάστρες, το έδαφος θα εκφυλιστεί με το πότισμα και την ανάπτυξη των φυτών με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία του φυτού σας δεντρολίβανου, οπότε είναι καλή ιδέα να το ξαναγεμίζετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο με νέο φυτόχωμα. Εάν το φυτό σας φαίνεται συνεχώς διψασμένο ή φαίνεται να αυξάνεται το μέγεθος του με ανησυχητικό ρυθμό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετακινηθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν ειναι φυτεμένο στο έδαφος δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο.

#3 Κουμκουάτ

Όταν σκεφτόμαστε φυτά σε γλάστρες ή σε κήπους, το τελευταίο πράγμα που γενικά σκεφτόμαστε είναι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή είναι φρούτα, είναι πολύ δύσκολο να τα διατηρήσουν ζωντανά.. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά απλό και το Κουμκουάτ είναι μια ποικιλία εσπεριδοειδών που είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα.

Το Κουμκουάτ είναι μια υπέροχη προσθήκη σε ένα ελληνικό μπαλκόνι. Παράγουν ένα υπέροχο φρούτο, το οποίο όταν είναι ώριμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάλτσας, μαρμελάδων, λεμονάδων και μαρινάδων.

Τα Κουμκουάτ μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά ακόμα και σε γλάστρα αν είναι αρκετά μεγάλη. Φαίνονται εντυπωσιακά σε μεγάλα μπαλκόνια με το πυκνό τους φύλλωμα.


Εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε κουκουάτ στο μμπαλκόνι, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μία μεγάλη γλάστρα με πολύ καλή αποστράγγιση, καθώς αυτά τα φυτά μισούν να έχουν βρεγμένες ρίζες. Φροντίστε να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε προστατευμένο αλλά ηλιόλουστο σημείο μακριά από δυνατούς ανέμους.
#4 Πικροδάφνη νάνα
Πικροδάφνη

Η πικοδάφνη είναι όμορφα φυτά που αναπτύσσονται σαν θάμνος. Ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού, έτσι είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε οποιοδήποτε μπαλκόνι ή κήπο που χρειάζεται κάποιο χρώμα.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά εύκολα, οπότε αν δεν σας αρέσει η κηπουρική ιδιαίτερα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς αυτά τα φυτά είναι αρκετά άφθαρτα. Όχι μόνο θα αντέξουν σε μια ποικιλία καιρικών συνθηκών, αλλά και θα ευδοκιμήσουν σε φτωχό έδαφος – έτσι σας εγγυάται ένα υγιές φυτό χωρίς να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η πικροδάφνη δεν πρέπει να φυτεύεται σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Κάθε μέρος του φυτού μπορεί να είναι τοξικό εάν καταποθεί και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, επομένως δεν είναι τα καλύτερα φυτά που μεγαλώνουν εάν θέλετε έναν κήπο με χαμηλά επίπεδα αλλεργιογόνων.

#5 Μπουκαμβίλια
Μπουκαμβίλια
Οι μπουκαμβίλιες είναι ασταμάτητα φυτά και φαίνονται εντυπωσιακά σε γλάστρες σε μπαλκόνι. Παρόλο που μπορεί να έχετε εικόνες από ανεξέλεγκτες μπουκαμβίλιες που γίνονται φράχτες και προκαλούν ασφυξία σε άλλα φυτά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλές συμπαγείς ποικιλίες που είναι πιο κατάλληλες για γλάστρες.

Αν φυτευτούν στο έδαφος και είναι αναρριχώμενες μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά και να δημιουργήσουν καταπλα=ηκτικά σχήματα με τα άνθη τους.

Οι μπουκαμβίλιες έρχονται σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων, από ανοιχτό πράσινο έως ροζ, κόκκινα και έντονα φλογερά κίτρινα και πορτοκάλι. Τους αρέσει ο πολύς ήλιος, τουλάχιστον 6 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα, έτσι είναι ιδανικοί για εκτεθειμένα μπαλκόνια και κήπους με ελάχιστο έως καθόλου κάλυμμα.

#6 Λεβάντα

Αν θέλετε να μεγαλώσετε λεβάντα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας, τότε θα θελήσετε να πάρετε μια ποικιλία που είναι αρκετά ανθεκτική (δεν είναι εξίσου σκληρή). Μην αποθαρρύνετε όμως, καθώς υπάρχουν πολλές ποικιλίες κατάλληλες και για γλάστρες – οι ποικιλίες νάνοι φαίνεται να είναι οι καλύτερες.

Μερικές ποικιλίες νάνων περιλαμβάνουν την αγγλική λεβάντα «Little Lottie» και τη Lavandula Angustifolia «Nana Alba». Εάν δοθεί η σωστή ποσότητα φωτός του ήλιου, θα μεγαλώνουν ευτυχισμένα και θα ανθίζουν, καθιστώντας το μπαλκόνι σας μια ελκυστική όαση το καλοκαίρι.

Εάν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με έναν τοπικό εμπειρογνώμονα κήπου (γεωπόνο) για το ποια ποικιλία θα ταιριάζει καλύτερα στην τοποθεσία και τις συνθήκες σας.

#7 Γεράνια

Υπάρχουν λίγα φυτά που φαίνονται υπέροχα σε γλάστρες και είναι εύκολο να αναπτυχθούν (αρκεί να επιλέξετε μια ανθεκτική στη θερμότητα ποικιλία – περισσότερα σε αυτό παρακάτω.)

Τα γεράνια είναι δημοφιλή λουλούδια στους ελληνικούς κήπους, ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι τέλεια να κρεμαστούν σε ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια. Έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων από λευκό και βιολετί έως ροζ και κόκκινα.

Εάν θέλετε ένα φυτό που θα αναπτυχθεί όλο το καλοκαίρι, αναζητήστε ποικιλίες ανθεκτικές στη θερμότητα. Προτιμούν τον ήλιο το πρωί και το απόγευμα, οπότε φυτέψτε με σύνεση.

#8 Φραντζιπάνι – Πλουμέρια

Φραντζιπάνι - Πλουμέρια

Το Φραντζιπάνι – Πλουμέρια φαίνεται όμορφο ανεξάρτητα από το πού μεγαλώνουν. Παρόλο που είναι πιο πιθανό να δείτε αυτά τα φυτά σε κήπους και κρεμασμένα απρόσκοπτα πάνω σε πισίνες, θα αναπτυχθούν επίσης αρκετά καλά σε μια γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι.

Το Φραντζιπάνι είναι επίσης πολύ εύκολο να εξαπλωθεί και να πολλαπλασιαστεί από μοσχεύματα, οπότε αν είστε θαυμαστής, μπορείτε να έχετε πολλά φυτά Φραντζιπάνι  – Πλουμέριας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει απλώς να παρακολουθείτε το φυτό. Δεδομένου ότι το Φραντζιπάνι μεγαλώνει αρκετά γρήγορα, μπορεί να χρειάζεται και συχνή αλλαγή γλάστρας. Μισεί την υγρασία στις ρίζες, οπότε απαραίτητα γλάστρα με καλή αποστράγγιση.

#9 Γκαϊλάρδια

Γκαϊλάρδια

Ποικιλία από Βόρεια και Νότια Αμερική, το Γκαϊλάρδια αντέχει τη ζέστη αρκετά καλά. Στην πραγματικότητα, ευδοκιμούν σε ξηρές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι το καλοκαίρι μπορείτε να περιμένετε να δείτε μια όμορφη κουβέρτα με φλογερά λουλούδια να φωτίσει τον εξωτερικό χώρο σας.

Είναι εύκολο στη φροντίδα, αλλά θα χρειαστούν πλήρη ήλιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και κάποιο κλάδεμα εάν θέλετε να προωθήσετε τη δεύτερη περίοδο της ανθοφορίας.

#10 Πετούνια

Η πετούνια είναι ένα δημοφιλές και πολύ καλό φυτό για μπαλκόνια, γιατί χωρίς υπερβολική φροντίδα θα σας προσφέρουν μια απόλυτη ανθοφορία κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και αν είστε τυχεροί και το φθινόπωρο.

Είναι ιδανικά για μπαλκόνια, ακόμα κι αν είναι αρκετά εκτεθειμένα.

Η πετούνια φαίνονται ιδιαίτερα όμορφα στα κρεμαστά καλάθια, ειδικά με ένα συνδυασμό χρωμάτων και ποικιλιών. Με τον καιρό, οι υγιείς πετούνιες θα κρεμάσουν στα πλάγια των κρεμαστών γλαστρών και θα φαίνονται υπέροχες.

Αυτή ήταν η λίστα μας με εύκολα φυτά για μπαλκόνια και κήπους.

 

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Μοντέρνος κήπος

Μοντέρνοι κήποι για μοντέρνα σπίτια

Ταπετσαρία στο μπάνιο

15 ιδέες με ζωηρά και πολύχρωμα μπάνια