in

Φροντίδα κάκτων και παχύφυτων

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για την φροντίδα κάκτων και παχύφυτων, όμως μη ξεχνάτε πως κάθε φυτό προέρχεται από διαφορετική γεωγραφική περιοχή, οπότε έχει και διαφορετικές ανάγκες.

Κάκτοι - Παχύφυτα

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα θεωρούνται φυτά χαμηλών απαιτήσεων. Αποθηκεύουν νερό στα φύλλα, τους μίσχους ή τις ρίζες τους, δημιουργώντας μια παχουλή ή χυμώδη εμφάνιση. Βρίσκονται συχνά σε ζεστά, ξηρά κλίματα όπως η έρημος και έχουν προσαρμοστεί για να ανέχονται μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες παχύφυτων και κάκτων που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Φροντίδα κάκτων και παχύφυτων

Παχύφυτα

1. Ξεκινήστε με φτηνούς κάκτους και παχύφυτα, συνηθίστε να τους φροντίζετε

Μπορείτε να ξεκινήσετε με κοινά φυτά του ενός ευρώ από οποιοδήποτε φυτώριο της περιοχής σας. Συνηθίστε να φροντίζετε αυτά τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, προχωρήστε σιγά σιγά σε πιο ακριβά και σπάνια φυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε να τα φροντίζετε. Κάποια είδη κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ. Είναι κρίμα να ξοδέψετε πολλά χρήματα στην αρχή εάν δεν γνωρίζεται πως να τα φροντίζετε.

Σε γενικές γραμμές, τα παχύφυτα είναι πιο εύκολο να τα φροντίσετε. Οι κάκτοι είναι κάπως πιο προκλητικοί.

2. Δώστε τους τόσο ηλιακό φως όσο χρειάζονται

Τα κάκτοι είναι φυτά της ερήμου και έτσι χρειάζονται σίγουρα τον ήλιο! Ωστόσο, ανάλογα με το πού τα τοποθετείτε, ο ήλιος μπορεί μερικές φορές να είναι πάρα πολύς. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας δεν καίγονται. Το ίδιο ισχύει και για τα παχύφυτα.

Άλλωστε όλα τα είδη δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ήλιου.

Διαβάστε περισσότερα για τις απαιτήσεις ήλιου και φως εδώ.

Παχύφυτα3. Το μείγμα χώματος είναι πολύ σημαντικό

Το μίγμα χώματος που χρησιμοποιείται για τα φυτά σας. Το βασικό μίγμα είναι 50% ελαφρόπετρα, 50% χώμα. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το μείγμα χώματος για τους κάκτους και τα παχύφυτα τροποποιείται ανάλογα με άλλους παράγοντες όπως το είδος του φυτού (παράδειγμα: για τα παχύφυτα, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο χώμα από την ελαφρόπετρα · οι κάκτοι, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται περισσότερη ελαφρόπετρα από το έδαφος).

Για την φροντίδα κάκτων και παχύφυτων το βασικό στο χώμα τους είναι να μπορεί να στεγνώνει γρήγορα. Δε θέλετε το μείγμα χώματος να κρατά την υγρασία, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών των φυτών.

Διαβάστε λεπτομέρειες για το χώμα κάκτων και παχύφυτων εδώ.

Παχύφυτα

4. Πότισμα κάκτων και παχύφυτων

Ο γενικός κανόνας είναι: Ποτίζουμε… περιμένουμε να στεγνώσει το χώμα… Τότε και μόνο τότε ξαναποτίζουμε.

Για τα φυτά που έχουν ήδη αναπτύξει ένα σταθερό ριζικό σύστημα στα γλάστρες τους, κάνουμε καλό πότισμα και αφήνουμε το νερό να περάσει από την τρύπα αποστράγγισης που βρίσκεται στο κάτω μέρος της γλάστρας. Δεν βάζουμε πιατάκια κάτω από γλάστρες κάκτων και παχύφυτων, ακριβώς επειδή δε θέλουμε να μένει το χώμα τους υγρό.

Αποφύγετε το πότισμα από ψηλά γιατί αφήνει λεκέδες επάνω στα φυτά.

Αποφύγετε πότισμα κατά την διάρκεια της ημέρες, γιατί οι σταγόνες που μένουν επάνω στο φυτό λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός και καίνε το φυτό.

Συνήθως, μπορείτε να ποτίζετε τον κάκτο σας μία φορά την εβδομάδα με καλοκαίρια, και τα παχύφυτα ίσως λίγο πιο συχνά.

Για να σιγουρευτείτε πως το χώμα στέγνωσε πριν το πότισμα, καρφώστε ένα ξυλάκι από σουβλάκι στο χώμα της γλάστρας. Αν όταν το τραβήξετε υπάρχει χώμα κολλημένο επάνω του, τότε μη ποτίσετε γιατί το χώμα έχει ήδη αρκετή υγρασία. Δεν έχει σημασία ότι η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή.

Το πότισμα τους είναι το Α και το Ω για την διατήρηση αυτών των φυτών. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες και μάθετε για τους 9 παράγοντες που επηρεάζουν το πότισμα εδώ.

Πότισμα κάκτων

5. Να είστε παρατηρητικοί

Η φροντίδα κάκτων και παχύφυτων σας θέλει παρατηρητικούς με τα φυτά σας. Με τον καιρό θα μπορείτε να διαβάζετε τα μηνύματα που σας στέλνουν.

Αν το φυτό ψηλώνει πολύ και λεπταίνει και φαίνεται σαν να προσπαθεί να φτάσει πιο κοντά στο φως του ήλιου, είναι πιθανό αυτός να είναι ο λόγος. Σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο ήλιο. Εάν το φυτό σας μαλακώνει ή σουφρώνει μπορεί να είναι από το πολύ πότισμα ή να υπάρχει μυκητιακή σήψη της ρίζας.

Τα φυτά μας μιλάνε, μας λένε τι τους συμβαίνει και τι χρειάζονται. Με τον καιρό θα μάθετε να καταλαβαίνετε τα μηνύματα τους.

Πότισμα κάκτων

6. Φυτέψτε τα κακτάκια και τα παχύφυτα σωστά

Πάντα, πάντα να υπάρχει μια τρύπα αποστράγγισης στην γλάστρα σας αλλιώς το νερό θα πλημμυρίσει το χώμα και οι ρίζες του φυτού σας θα σαπίσουν. Τα πήλινα δοχεία είναι τα καλύτερα δοχεία που χρησιμοποιούνται επειδή είναι πιο πορώδη και επιτρέπουν τον αερισμό του χώματος από τα τοιχώματα της γλάστρας.

7. Προσοχή στα παράσιτα

Μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μυκητοκτόνο για να θεραπεύσετε τα φυτά σας αν βρείτε παράσιτα, αλλά μια οργανική επιλογή θα είναι μια λύση που αποτελείται από 1 κουταλιά πλυντηρίου πιάτων, 1 κουταλιά ξύδι ή οινόπνευμα και νερό. Με αυτό το μείγμα μπορείτε να ψεκάσετε τα φυτά σας.

Διαβάστε για τους τρόπους καταπολέμησης των παράσιτων στα φυτά σας εδώ.

Πότισμα κάκτων

8. Χειριστείτε τα, με προσοχή

Στα φυτά δεν αρέσει να μετακινούνται συχνά. Μπορείτε να μεταφυτέψετε έναν κάκτο ή ένα παχύφυτο όταν γίνει πολύ μεγάλο για την γλάστρα του.

Για τους κάκτους, ωστόσο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα ή γάντια εργασίας όταν χειρίζεστε το φυτό έτσι ώστε να μην βλάψετε τον εαυτό σας με τα αγκάθια τους.

Πότισμα κάκτων

9. Αναγνωρίστε τα φυτά σας

Όταν αγοράζετε φυτά, ρωτήστε τον πωλητή τι είναι. Κάντε έρευνα για το περιβάλλον που ζει και τις ανάγκες που έχει. Ανακαλύψτε πως είναι ο αρχικός τους οικότοπος και επαναδημιουργήστε αυτές τις συνθήκες έτσι ώστε τα φυτά σας να ευδοκιμήσουν.

Δυστυχώς οι κάκτοι και τα παχύφυτα στα ελληνικά φυτώρια δεν έρχονται με ταμπελάκι ονομασίας τους. Αν ρωτήσετε κάποιον υπάλληλο του φυτώριο το πιο πιθανόν είναι να σας απαντήσει απλά ότι είναι κάκτοι ή παχύφυτα.

10. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτήστε

Υπάρχουν πολλές ομάδες στο Facebook που ασχολούνται αποκλειστικά με την φροντίδα κάκτων και παχύφυτων στα οποία είμαστε και εμείς μέλη. Κάποια μέλη με γνώσεις, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το φυτό σας. Από εκεί και πέρα ψάξτε στο διαδίκτυο για τις ανάγκες του είδους που έχετε.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

γρατζουνιές σε γυαλιά

Πώς να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

Χώμα για κάκτους και παχύφυτα

Μίξη χώμα για κάκτους και παχύφυτα