in

Ψεύτικο ή αληθινό δέντρο αυτά τα Χριστούγεννα;

Μια παράδοση που υπήρξε για πάντα και είναι το επίκεντρο κάθε εορταστικής περιόδου. Τι δέντρο όμως να προμηθευτείτε; Ψεύτικο ή αληθινό δέντρο αυτά τα Χριστούγεννα;

Ψεύτικο ή αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και τις παραδόσεις, αυτό που πάντα ξεχωρίζει είναι ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια παράδοση που υπήρξε για πάντα και είναι το επίκεντρο κάθε εορταστικής περιόδου. Τι δέντρο όμως να προμηθευτείτε; Ψεύτικο ή αληθινό δέντρο αυτά τα Χριστούγεννα;

Το χαρακτηριστικό όμορφο πράσινο των Χριστουγέννων είναι απόλυτα απαραίτητο για να ολοκληρώσετε τις χαρούμενες γιορτές σας. Τελευταία υπάρχει μια οικολογική συνείδηση, μια οικολογική επανάσταση μεταξύ των καταναλωτών,  που δείχνει ότι επηρεάζει και την επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου περισσότερο από όσο περίμεναν οι έμποροι.

Ψεύτικο ή αληθινό δέντρο αυτά τα Χριστούγεννα;

Τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι τώρα μια πραγματική και σοβαρή εναλλακτική λύση έναντι των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Και η επιλογή μεταξύ των δύο δεν είναι τόσο απλή όσο θα φανταζόσασταν.

Τόσο τα φυσικά όσο και τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν τη δική τους λίστα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Και οι δύο τύποι δέντρων έχουν επίσης μια ισχυρή βιομηχανία πίσω τους που ισχυρίζεται έντονα ότι η δική τους εκδοχή είναι η καλύτερη.

Ωστόσο, όπως στην περίπτωση κάθε άλλης επιλογής, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πολλοί παράγοντες όπως η άνεση, η αισθητική, η ασφάλεια και το πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση αυτής της βασικής επιλογής.

Πριν συζητήσετε τις τεχνητές εναλλακτικές λύσεις, εδώ είναι μερικά βασικά στοιχεία σχετικά με τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Υπάρχουν βασικά δύο ποικιλίες φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων: Τα ζωντανά δέντρα που τα αγοράζουμε μέσα σε γλάστρα και τα κομμένα που προέρχονται από “φάρμες” καλλιέργειες δέντρων ειδικά γι αυτόν τον σκοπό.

Ψεύτικο ή αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντροΚαλλιέργεια δέντρων για χρήση κατά τα Χριστούγεννα

Το τελευταίο είναι πιο κοινό. Τα κομμένα δέντρα δεν προκαλούν επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς καλλιεργούνται ειδικά για το σκοπό αυτό. Προέρχονται συνήθως από βιώσιμες και βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας και είναι βιοαποικοδομήσιμα μετά τη χρήση. Επίσης, καθώς αυτά τα δέντρα παράγονται εντός της χώρας, η αγορά τους θα βοηθήσει την τοπική σας οικονομία.

Τα ζωντανά δέντρα είναι αυτά που έρχονται μέσα σε μεγάλες γλάστρες και μπορούν να αναφυτευτούν μετά τη χρήση τους κατά την περίοδο των διακοπών. Αλλά η ειλικρινής πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία από αυτούς, που θα αγοράσουν δέντρο σε γλάστρα, δεν θα επιστρέψει στην αναφύτευση μετά το έντονο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που ακολουθείται από τη φρενίτιδα της Πρωτοχρονιάς.

Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις τα δέντρα μέχρι να χρησιμοποιηθούν σημαντικά στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής εκτροφής τους, μιας και ανάλογα την έκταση καλλιέργειας είναι σε θέση να επηρεάσουν σημαντικά την γύρω περιοχή.

Μια εναλλακτική λύση φιλική προς τον πλανήτη;

Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν επίσης τα δικά τους προνόμια. Μια βασική αρετή είναι ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές πριν αντικατασταθούν. Αυτό τους καθιστά μια πινελιά πιο οικονομικά βιώσιμη από την αγορά ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου κάθε χρόνο.

Δεν χρειάζεται επίσης να ανησυχείτε για τον καθαρισμό κάτω από το δέντρο μία φορά κάθε δύο ημέρες και το πότισμα αν αγοράσετε Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα. Διατίθεται σε προσαρμοσμένα μεγέθη και σχήματα που είναι εύκαμπτα για μεταφορά και μπορούν να αποθηκευτούν με ευκολία.

Αλλά μην καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η αγορά ενός τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου σημαίνει τη διάσωση του πλανήτη. Το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτών των δέντρων είναι συχνά μη βιοαποικοδομήσιμο και καταλήγει ως τοξικό απόβλητο στη χωματερή μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ψεύτικο ή αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η αποστολή τους από την Κίνα ή άλλη χώρα αφήνει επίσης ένα αποτύπωμα άνθρακα που διαφορετικά μπορεί να αποφευχθεί.

Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που απεχθάνονται έντονα την αισθητική ενός πλαστικού χριστουγεννιάτικου δέντρου και λένε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την μαγεία ενός αληθινού Χριστουγεννιάτικου δέντρου!

Επιλογή Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τελικά ψεύτικο ή αληθινό δέντρο αυτά τα Χριστούγεννα;

Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή είναι πολύ προσωπική. Μη “τσιμπάτε” και μην επηρεάζεστε με την προπαγάνδα ότι τα φυσικά δέντρα σας κάνουν πιο αλλεργικούς ή ότι τα τεχνητά δέντρα έχουν δηλητηριώδη επίπεδα μολύβδου που βλάπτουν τα παιδιά. Συχνά ισχύει μόνο ότι η μια αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων προσπαθεί να ξεπεράσει την άλλη και να προσελκύσει καταναλωτές! Η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει κοπεί, καθώς καλλιεργείται ειδικά για τη ζήτηση της εορταστικής περιόδου.

Μια υπέροχη εναλλακτική λύση είναι να φέρετε σπίτι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα και μετά τις γιορτές να το αφήσετε να μεγαλώνει έξω. Θα το χρησιμοποιείται κάθε χρόνο, μέχρι να γίνει πολύ μεγάλο, όπου και θα το φυτέψετε.

Αυτό θα κάνει πραγματικά τα Χριστούγεννα σας πιο πράσινα και αξέχαστα!

 

 

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή κεριών για τα Χριστούγεννα

Τα κεριά έχουν την τιμητική τους και αυτά τα Χριστούγεννα

Ριγέ μαξιλαροθήκες

Ριγέ παπλωματοθήκες και μαξιλαρια για ένα πολυτελές υπνοδωμάτιο