Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια των πιάτων σας κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Φυσικά, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε και πόσο καλά τα φροντίζετε. Εάν παρατηρήσετε ότι τα σφουγγάρια σας αρχίζουν να μυρίζουν ή να διαλύονται πριν από το τέλος των δύο εβδομάδων, μάλλον ήρθε η ώρα να τα αλλάξετε.
Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν είναι ώρα να αντικαταστήσετε το σφουγγάρι σας, μην είστε διστακτικοί και πάρτε ένα νέο. Σε τελική ανάλυση, είναι σχετικά φθηνά και εύκολα να βρεθούν. Επιπλέον, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι όταν πρόκειται για την καθαριότητα.
Σύμφωνα με την Jeri Fritz της Highland Park Housekeeping, εδώ είναι μερικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε το σφουγγάρι σας.
4 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από το σφουγγάρι σας.
Το σφουγγάρι είναι εμφανώς αποχρωματισμένο ή λεκιασμένο.
Συνήθως, μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα σφουγγάρι είναι έτοιμο να αντικατασταθεί κοιτάζοντάς το», λέει η ειδικός. Οι λεκέδες που προέρχονται από το πλύσιμο των πιάτων ή το καθάρισμα των υπολειμμάτων τροφής θα πρέπει να ξεπλένονται σχετικά εύκολα. Εάν ένα σφουγγάρι διατηρεί τους λεκέδες ακόμα και αφού έχει ξεπλυθεί πλήρως, είναι έτοιμο να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο.
Το σφουγγάρι έχει αναπτύξει μια ξινή μυρωδιά.
Ακόμα κι αν ένα σφουγγάρι φαίνεται καλό, μπορείς να καταλάβεις ότι είναι παλιό από τη μυρωδιά του. Η μυρωδιά μπορεί συχνά να είναι πιο εμφανής από τους λεκέδες.
Όπως όλα τα άλλα υφάσματα που παραμένουν υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σφουγγάρια μπορούν να αναπτύξουν μούχλα και ωίδιο. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε μια σοβαρή ξινή μυρωδιά από το σφουγγάρι σας, πετάξτε το αμέσως και αντικαταστήστε το. Ένα καινούργιο σφουγγάρι πιάτων θα κρατήσει την κουζίνα σας να μυρίζει φρέσκια και θα αποφύγετε την περίπτωση οι επισκέπτες σας να τρώνε από πιρούνια που έχουν καθαριστεί από ένα μουχλιασμένο σφουγγάρι.
Το σφουγγάρι καταρρέει ή διαλύεται.
Εάν είστε ένα φρικιό της καθαριότητας που πιέζει το σφουγγάρι σαν να μην υπάρχει αύριο, το σφουγγάρι σας μπορεί να αρχίσει να διαλύεται προτού δείξει άλλα σημάδια φθοράς. Η φθορά ενός σφουγγαριού απλώς το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό, επομένως αντικαταστήστε τα σφουγγάρια σας προτού διαλυθούν εντελώς.
Βεβαιωθείτε επίσης, ότι χρησιμοποιείτε καλό προϊόν καθαρισμού που διασπά τα υπολείμματα τροφίμων, τα λάδια και το λίπος, ώστε το σφουγγάρι σας να μην κάνει όλη τη σκληρή δουλειά μόνο του.
Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που αντικαταστήσατε το σφουγγάρι σας.
Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο και αναρωτιέστε αν έχετε αντικαταστήσει ποτέ το σφουγγάρι σας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνετε.
Κάθε δύο εβδομάδες έως έναν μήνα είναι αρκετό. Εξαρτάται μόνο από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι σας και για ποιο σκοπό το χρησιμοποιείτε. Εάν μαγειρεύετε πολύ και τρίβετε συχνά κατσαρόλες και τηγάνια, πιθανότατα θα πρέπει να αντικαταστήσετε το σφουγγάρι σας νωρίτερα από κάποιον που συνήθως επιλέγει το φαγητό από έξω.
Πριν πάρετε τον δρόμο προς το σουπερμάρκετ, σκεφτείτε το εξής: Τα σφουγγάρια έρχονται σε τόσα πολλά σχήματα, χρώματα, ακόμη και με εκτύπωση, οπότε επιλέξτε ένα που θα σας ενθουσιάσει να χρησιμοποιήσετε.
Είναι επίσης καλή ιδέα να αγοράζετε τουλάχιστον δύο σφουγγάρια τη φορά, ώστε να μπορείτε να κρατάτε ένα εφεδρικό σφουγγάρι κάτω από τον νεροχύτη σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν παρατηρήσετε ένα από τα σημάδια που περιγράφονται παραπάνω, είστε έτοιμοι να αντικαταστήσετε το μουχλιασμένο σφουγγάρι σας με ένα φρέσκο.
Πώς να κάνετε το σφουγγάρι σας να διαρκέσει περισσότερο
- Κρατήστε το σφουγγάρι σας σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μην αφήνετε το σφουγγάρι σας στο κάτω μέρος του νεροχύτη σας ή σφιχτά μέσα σε μια θήκη καθαρισμού. Τα σφουγγάρια, όπως όλα τα υφάσματα, χρειάζονται αέρα για να αεριστούν, διαφορετικά θα εμφανίσουν μούχλα, ακόμη και μετά από λίγες μόνο χρήσεις. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε μια φθηνή θήκη για σφουγγάρι που να στερεώνεται στο πλάι του νεροχύτη σας και να βοηθά το σφουγγάρι σας να στεγνώσει γρήγορα μετά τη χρήση.
- Φροντίστε να επιλέγετε πάντα το κατάλληλο σφουγγάρι για τη χρήση που κάνετε. Εάν τρίβετε κάποιο σκεύος με υπολείμματα ψησίματος, επιλέξτε ένα σφουγγάρι καθαρισμού που έχει και σκληρή επιφάνεια (συνήθως πράσινη) αντί για ένα μαλακό σφουγγάρι. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να χρησιμοποιήσετε υπερβολικά την μαλακή επιφάνεια και να το χαλάσετε γρήγορα.