in

Αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη ή αμμωνία. Σωστό ή λάθος;

Αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη

Αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη

Η χλωρίνη μπορεί να σκοτώσει σχεδόν κάθε είδος επιφανειακής εσωτερικής μούχλας που έρχεται σε επαφή με τους τοίχους ή τα πατώματα, μαζί με τα σπόρια της, αφήνοντας μια επιφάνεια αποστειρωμένη και ανθεκτική στην μελλοντική ανάπτυξη μούχλας.

Δυστυχώς, όμως, η αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη είναι αποτελεσματική μόνο εάν η μούχλα αναπτύσσεται σε μη πορώδη υλικά όπως πλακάκια, μπανιέρες, γυαλί, πάγκους ή επιφανειακά σε τοίχους. Η λευκαντική ουσία δεν μπορεί να διεισδύσει σε πορώδη υλικά και έτσι δεν έρχεται σε επαφή με την μούχλα που αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια υλικών όπως ξύλο και γυψοσανίδα. Χρησιμοποιώντας χλωρίνη σε αυτά τα υλικά θα σκοτώσει την μούχλα πάνω από την επιφάνεια αλλά οι ρίζες μέσα στο υλικό θα παραμείνουν και η μούχλα σύντομα θα επιστρέψει.

Αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη

Μεθοδολογία για την αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη

Η χλωρίνη παράγει σκληρούς αναθυμιάσεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι καλά αεριζόμενη πριν ξεκινήσετε. Πρέπει επίσης να φοράτε γάντια κατά τη διαδικασία για να προστατεύσετε τα χέρια σας.

Για τη αφαίρεση μούχλας με χλωρίνη χρησιμοποιήστε αναλογία ενός φλιτζανιού χλωρίνης ανά 4 λίτρα νερού (δηλαδή περίπου 1 μέρος χλωρίνης με 10 μέρη νερού).

χλωρίνη κατά της μούχλαςΕφαρμόστε το διάλυμα σε μη πορώδεις επιφάνειες με ανάπτυξη μούχλας είτε χρησιμοποιώντας μια φιάλη ψεκασμού είτε χρησιμοποιώντας ένα κουβά και ένα σφουγγάρι ή ένα πανί.

Δεν χρειάζεται να ξεπλένετε την επιφάνεια μετά (εκτός εάν χρησιμοποιείται για την προετοιμασία φαγητού ή για μια επιφάνεια που μπορεί να αγγιχτεί από μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα) καθώς η χλωρίνη που θα μείνει θα εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας στο μέλλον.

Αν και το ενεργό συστατικό της χλωρίνης, το υποχλωριώδες νάτριο, είναι το κύριο συστατικό σε πολλά προϊόντα για την αφαίρεση μούχλας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις αντί της χλωρίνης όταν επιθυμείτε να απομακρύνετε την μούχλα.

Ένας λόγος είναι ότι η χλωρίνη δεν μπορεί να εξοντώσει πλήρως την ανάπτυξη μούχλας σε πορώδη υλικά. Το χλώριο της χλωρίνης δεν μπορεί να διεισδύσει σε πορώδεις επιφάνειες όπως γυψοσανίδα ή ξύλο. Το χλώριο μένει στην επιφάνεια πορωδών υλικών και μόνο το υδάτινο συστατικό της χλωρίνης απορροφάται μέσα στο υλικό, παρέχοντας περισσότερη υγρασία για να τροφοδοτήσει εκ νέου την μούχλα.

Η μούχλα στην επιφάνεια θα απομακρυνθεί αλλά οι ρίζες της παραμένουν άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέφει σύντομα, δημιουργώντας έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο καθαρισμού. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ψεκασμός χλωρίνης σε μούχλα δεν την επηρεάζει, αλλά απλώς λευκαίνει το χρώμα, ώστε να μην το βλέπετε πλέον.

Ένα άλλο μειονέκτημα της χλωρίνης είναι ότι μπορεί να βλάψει τα υλικά που ψεκάζετε καθώς είναι μια σκληρή, διαβρωτική χημική ουσία. Το χλωριούχο λευκαντικό εκλύει επίσης άσχημες αναθυμιάσεις και παράγει τοξικό αέριο όταν αναμειγνύεται με αμμωνία.

Υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις όπως ο βόρακας ή το ξίδι που δεν παράγουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις ή αφήνουν πίσω τα τοξικά κατάλοιπα.

Για τους λόγους αυτούς προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης και αν το χρησιμοποιείτε, χρησιμοποιήστε το μόνο σε μη πορώδεις επιφάνειες.

Αμμωνία

Σε περίπτωση που σκέφτεστε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε αμμωνία κατά της μούχλας, ισχύουν τα ίδια με την χλωρίνη. Θα κάνει δουλειά μόνο σε σκληρές επιφάνειες, ενώ αντίθετα δε θα δουλέψει σε πορώδες επιφάνειες όπως οι τοίχοι του σπιτιού. Είναι επίσης ιδιαίτερα τοξική και προκαλεί αλλεργίες.

Αμμωνία κατά της μούχλας

Η αναλογία νερού αμμωνία είναι 50% το κάθε ένα σε σπρέι.

Μη σκεφτείτε καν να αναμίξετε χλωρίνη με αμμωνία. Το χλώριο που αναμείχθηκε με αμμωνία χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως χημικό όπλο κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης τα 5 χαρακτηριστικά της μούχλας για να γνωρίζετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε εδώ.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Στοκάρισμα

Τρύπες στον τοίχο – Στοκάρισμα

διακόσμηση 2020

Η διακόσμηση για το 2020 θέλει τους καναπέδες με καμπύλες