in ,

Κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι και τα φάρμακα που πρέπει να έχουμε πάντα σπίτι μας

Ας προσποιηθούμε ότι εξαιτίας του Κορονοϊού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και πρέπει να γεμίσετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Τι θα βάζατε μέσα;

Κουτί πρώτων βοηθειών

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φάρμακα στην παγκόσμια αγορά και είναι σχεδόν αδύνατον για τους ιατρούς να έχουν μια εργασιακή γνώση όλων αυτών. Κάθε χώρα έχει τη δική της μορφές φαρμάκων, έτσι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα διαθέσιμα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εάν είναι, πωλούνται με διαφορετικό όνομα ή είναι ελαφρώς διαφορετικά στην χημική τους σύσταση. Φυσικά όλα αυτά δεν μπορείτε να τα χωρέσετε σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών ή σε ένα ντουλάπι.

Οι ιατροί συνήθως χρησιμοποιούν βιβλία αναφοράς και το Διαδίκτυο, για να εξοικειωθούν με τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούν καθημερινά. Ένα απλό πρόβλημα λοίμωξης και δεν θα έχουν ιδέα για τις επιλογές των αντιβιοτικών, πόσο μάλλον δοσολογίες, παρενέργειες, τιμές και ασφαλιστικές φόρμες.

Πώς πρόκειται να μάθουν αυτά τα πράγματα; Μπορεί να μην έχουν το χρόνο σε ένα πολυσύχναστο ιατρείο, βλέποντας τους ασθενείς κάθε δέκα έως δεκαπέντε λεπτά, για να αναζητήσουν κάθε φάρμακο.

Ας προσποιηθούμε ότι αύριο φεύγετε για ένα έρημο νησί ή ακόμα καλύτερο παράδειγμα μια απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας του Κορονοϊού. Μπορείτε να έχετε ελάχιστα φάρμακα στην διάθεση σας και όχι ολόκληρο το φαρμακείο της γειτονιάς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων ιατρικών προβλημάτων αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

Μη ξεχνάτε πως δεν πρέπει να κρατάτε φάρμακα που έχουν λήξει και να τα αποθηκεύεται σε σημείο που δεν έχουν πρόσβαση παιδιά.

Επίσης πάντα να φροντίζετε να έχετε επαρκή ποσότητα από φάρμακα που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση όπως χάπια πιέσεως, σταγόνες ματιών, ινσουλίνη κτλ

Όλες οι κοινές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα απλό ντουλάπι με φάρμακα.

Αυτός ο κατάλογος, που συνιστάται από την Royal Pharmaceutical Society, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες μικρές ασθένειες, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δε θα χρειαστεί να μιλήσετε ή να επισκεφτείτε τον γιατρό σας όποτε αυτός το κρίνει απαραίτητο.

Αναλγητικά ή καταπραϋντικά ή παυσίπονα

Τα παυσίπονα όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την ανακούφιση των πιο μικρών πόνων, όπως πονοκεφάλους και πόνος περιόδου.

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν επίσης με μερικές ασήμαντες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, μειώνοντας τους πόνους και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη συμβάλλουν επίσης στη μείωση της φλεγμονής που παρατηρείται στην αρθρίτιδα και τα διαστρέμματα.

Έχετε υπόψιν:

 • η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 16 ετών
 • η ιβουπροφαίνη πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή εάν έχετε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το άσθμα – σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας
 • οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν ιβουπροφαίνη – μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λήψη φαρμάκων όταν είστε έγκυος

Κουτί πρώτων βοηθειώνΑντισταμινικά

Αυτά είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση αλλεργιών και τσιμπήματα εντόμων. Είναι επίσης χρήσιμες αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα.

Τα αντισταμινικά μπορούν να έρθουν με τη μορφή κρέμας που εφαρμόζετε στο δέρμα (τοπικό αντισταμινικό) ή δισκία που καταπίνετε (εκ του στόματος αντισταμινικά).

Οι αντισταμινικές κρέμες μαλακώνουν τα τσιμπήματα εντόμων και εξανθήματα και κνησμό από τσουκνίδες.

Οι αντισταμινικές ταμπλέτες και χάπια βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πυρετού και στις ηρεμιστικές αλλεργικές αντιδράσεις από τρόφιμα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ηρεμία κατά την ανεμοβλογιά.

Μερικά αντισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας σχετικά, καθώς υπάρχουν μερικά αντισταμινικά που δεν προκαλούν αυτό το σύμπτωμα.

Άλατα αφυδάτωσης και ηλεκτρολύτες

Ο πυρετός, η διάρροια και ο εμετός μας κάνουν να χάσουμε υγρά και βασικά μέταλλα και μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Τα άλατα επανυδάτωσης (ηλεκτρολύτες) από το στόμα, που διατίθενται στα φαρμακεία, είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των ορυκτών και υγρών του σώματος σας και να βοηθήσετε την αποκατάστασή σας.

Αλλά δεν καταπολεμούν την αιτία της ασθένειάς σας, όπως ένας ιός ή βακτηρίδια.

Δισκία κατά της διάρροιας

Η διάρροια προκαλείται από μια σειρά από πράγματα, όπως τροφική δηλητηρίαση ή ιό του στομάχου, και μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση. Είναι καλή ιδέα να κρατήσετε ένα φάρμακο κατά της διάρροιας στο σπίτι.

Τα φάρμακα κατά της διάρροιας μπορούν να ελέγχουν γρήγορα τα συμπτώματα της διάρροιας, αν και δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία.

Το πιο κοινό φάρμακο είναι η λοπεραμίδη, που πωλείται με τα ονόματα Imodium, Arret και Diasorb, μεταξύ άλλων. Λειτουργεί με την επιβράδυνση της δράσης του εντέρου σας.

Μην χορηγείτε φάρμακα κατά της διάρροιας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μιλήστε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για συμβουλές σχετικά με ένα παιδί με αυτά τα συμπτώματα.

Θεραπεία δυσπεψίας

Εάν έχετε πόνο στο στομάχι ή καούρα, ένα απλό αντιόξινο θα μειώσει την οξύτητα του στομάχου και θα φέρει ανακούφιση.

Τα αντιόξινα έρχονται ως μασώμενα δισκία, δισκία που διαλύονται στο νερό ή σε υγρή μορφή.

Αντηλιακό

Κρατήστε μια κρέμα αντηλιακής προστασίας με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20. Ακόμα και αρκετά σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι η αντηλιακή σας κρέμα παρέχει προστασία UVA. Αν έχετε παιδιά φροντίστε ο δείκτης προστασίας να είναι άνω των 35.

Μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας από τον ήλιο περαιτέρω φορώντας ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου και αποφεύγοντας τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καυτού μέρους της ημέρας μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Κουτί πρώτων βοηθειών

Το κουτί πρώτων βοηθειών σας

Προμηθευτείτε ένα οποιοδήποτε κουτί, δεν χρειάζεται να έχει τον σταυρό από έξω. Ένα σωστό κουτί πρώτων βοηθειών βέβαια έχει μέσα χωρίσματα για την σωστή οργάνωση των φαρμάκων.

Ένα καλά προετοιμασμένο κιτ πρώτων βοηθειών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μικρών κοψιμάτων, διαστρεμμάτων και μώλωπες και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Επίδεσμοι – αυτοί μπορούν να στηρίξουν τραυματισμένα άκρα, όπως έναν χτυπημένο ή μολυσμένο καρπό, και επίσης να ασκήσουν άμεση πίεση σε μεγαλύτερες περικοπές προτού υποβληθούν σε θεραπεία στο νοσοκομείο
 • Τσιρότα – μια ποικιλία μεγεθών, αδιάβροχη αν είναι δυνατόν
 • θερμόμετρο – τα ψηφιακά θερμόμετρα που βάζετε στο στόμα σας παράγουν πολύ ακριβείς μετρήσεις. ένα θερμόμετρο κάτω από το βραχίονα ή ένα θερμόμετρο αυτιού είναι καλοί τρόποι για να διαβάσετε τη θερμοκρασία του μωρού ή του μικρού παιδιού
 • αντισηπτικό – αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πληγών πριν την επίδεση τους και οι περισσότεροι μπορούν να θεραπεύσουν μια σειρά από μικρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τσιμπήματα των εντόμων, των ελκών και των σπυριών. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλ είναι χρήσιμα για τον καθαρισμό των πληγών.
 • Υγρό πλύσης ματιών – αυτό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε βρωμιά και ακαθαρσίες από τα μάτια
 • Αποστειρωμένους επιδέσμους – οι μεγαλύτεροι τραυματισμοί πρέπει να καλύπτονται με αποστειρωμένο επίδεσμο για την πρόληψη της μόλυνσης έως ότου η θεραπεία μπορεί να δοθεί από έναν επαγγελματία ιατρό
 • Ιατρική αυτοκόλλητη ταινία – αυτό χρησιμοποιείται για να κολλήσει τους επιδέσμους στο δέρμα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δέσει ένα τραυματισμένο δάκτυλο σε ένα μη τραυματισμένο, δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο νάρθηκα
 • τσιμπιδάκια – για την αφαίρεση των θραυσμάτων. αν παραμείνουν θραύσματα, μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και να μολυνθούν
 • Γάντια
 • Ιώδιο και οινόπνευμα

Ασφάλεια

Όταν φυλάσσετε τα φάρμακα στο σπίτι στο ντουλάπι ή σε κουτί πρώτων βοηθειών, θυμηθείτε:

 • Ακολουθήστε πάντοτε τις οδηγίες φαρμάκων και τα ενημερωτικά φυλλάδια και ποτέ μην πάρετε περισσότερο από την αναφερόμενη δόση
 • Κρατήστε πάντα τα φάρμακα μακριά από τα μάτια και την πρόσβαση των παιδιών – ένα υψηλό, κλειδωμένο ντουλάπι σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος είναι ιδανικό
 • Ελέγχετε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης ενός φαρμάκου – εάν ένα φάρμακο έχει περάσει από την ημερομηνία λήξης του, μην το χρησιμοποιήσετε ή το πετάξετε: Πηγαίνετε το στο φαρμακείο σας, όπου μπορεί να απορριφθεί με ασφάλειαΕάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε φάρμακα ή θέλετε να τα αγοράσετε, ρωτήστε τον τοπικό φαρμακοποιό σας.Μην το αμελήσετε και δημιουργήστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών σπίτι σας.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Κατασκευή ραφιού για γλάστρες

Κατασκευή ραφιού για γλαστράκια

Shabby Chic επίπλωση

Διακόσμηση σε όμορφα, κομψά, shabby chic λευκά σαλόνια