in

Λεκές από αίμα στα ρούχα, τα χαλιά ή την ταπετσαρία και πως να τον καθαρίσετε

Όταν συμβαίνουν λεκέδες αίματος, το συντομότερο δυνατό, ξεπλύνετε το λεκιασμένο ύφασμα με κρύο νερό, ΠΟΤΕ με ζεστό νερό.

Λεκές από αίμα

Τα ατυχήματα συμβαίνουν. Ο λεκές από αίμα είναι το αποτέλεσμα και πρέπει να αφαιρεθεί από ρούχα, κλινοσκεπάσματα, χαλιά και ταπετσαρίες. Οι περισσότεροι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν αν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Κάποιες φορές το αίμα στον λεκέ δεν είναι δικό μας ή κάποιου μέλους της οικογένειας μας. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε σωματικά υγρά, χρησιμοποιήστε κατάλληλες προφυλάξεις για να αποφύγετε τη μετάδοση της νόσου (αν υπάρχει). Πάντα να φοράτε προστατευτικά γάντια όταν χειρίζεστε τα υφάσματα ή καθαρίζετε το χαλί με λεκέ από αίμα. Μεταφέρετε τα υφάσματα με λεκέδες από αίμα σε μία πλαστική σακούλα που μπορεί να καθαριστεί και να απολυμανθεί και κρατήστε το μακριά από το πρόσωπό σας.

Λεκές από αίμα σε ρούχα

Όταν συμβαίνουν λεκέδες αίματος, το συντομότερο δυνατό, ξεπλύνετε το λεκιασμένο ύφασμα με κρύο νερό, ΠΟΤΕ με ζεστό νερό. Οι κηλίδες αίματος περιέχουν διάφορα συστατικά αλλά το πρωτεϊνικό συστατικό χρειάζεται να καθαριστεί πρώτα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό επειδή “μαγειρεύει” την πρωτεΐνη στις ίνες που κάνουν την κηλίδα πιο δύσκολη να απομακρυνθεί.

Για να ξεπλύνετε τον λεκέ από αίμα, κρατήστε το ύφασμα κάτω από μια βρύση με κρύο νερό με την λάθος πλευρά του υφάσματος ακριβώς κάτω από τη ροή του νερού. Αν δηλαδή λεκιάστηκε το παντελόνι με αίμα από έξω, τότε γυρίστε το ανάποδα και ξεπλύνεται με τρεχούμενο νερό στην μέσα πλευρά του παντελονιού σας. Αν το παντελόνι σας λεκιάστηκε με αίμα περιόδου, τότε ρίξτε το κρύο νερό στην εξωτερική πλευρά του παντελονιού.Η δύναμη του νερού θα ξεπλύνει το χρώμα του αίματος από τις ίνες του υφασματος.

Λεκές από αίμα

Εάν ο λεκές του αίματος είναι φρέσκος, απλά δουλέψτε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων (το Tide ή το Persil είναι οι κορυφαίοι σε αυτό) διότι περιέχουν αρκετά ένζυμα για να σπάσουν το λεκέ. Επεξεργαστείτε το απορρυπαντικό στο λεκέ με τα δάχτυλά σας ή μια μαλακή βούρτσα. Αφήστε τη λύση να λειτουργήσει για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια πλύνετε όπως συνιστάται στην ετικέτα φροντίδας του υφάσματος. Ελέγξτε τη λεκιασμένη περιοχή μετά το πλύσιμο και μην τοποθετείτε το ρούχο στο στεγνωτήριο αν η κηλίδα παραμείνει. Αν υπάρχουν ακόμη ίχνη από το λεκέ, προχωρήστε στο επόμενο βήμα που προτείνεται παρακάτω.

Εάν ο λεκές από αίμα στεγνώσει ή είναι παλιός, ξύστε ή βουρτσίστε οποιαδήποτε θρυμματισμένη ύλη με ένα μαχαίρι. Προσέξτε μη πληρώσεται ανεπανόρθωτα το ύφασμα. Αναμείξτε ένα διάλυμα κρύου νερού και λευκαντικού με βάση το οξυγόνο (τα εμπορικά σήματα είναι: OxiClean, All Natural Oxygen Brightener της Nellie ή OXO Brite). Ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας ως προς την ποσότητα του προϊόντος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Βυθίστε πλήρως το ύφασμα με τον λεκέ και αφήστε το να εμποτίσει τουλάχιστον δύο ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα. Κατόπιν πλύνετε ως συνήθως, σε ζεστό ή κρύο νερό με απορρυπαντικό. Ελέγξτε τη λεκιασμένη περιοχή και εάν η κηλίδα παραμείνει, μην τοποθετείτε το ρούχο στο στεγνωτήριο. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει το λεκέ από αίμα μόνιμο. Αντιμετωπίστε ξανά τον λεκέ με τον ίδιο τρόπο, και στη συνέχεια πλύνετε.

Εάν ανησυχείτε για ασθένειες ή αν οι λεκέδες είναι εξαιρετικά μεγάλοι, θα πρέπει να απολυμάνετε τα αντικείμενα που πλένονται. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την απολύμανση τόσο των λευκών όσο και των χρωματισμένων ρούχων.

Αφαιρέστε λεκές από αίμα σε ρούχα που δέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα

Αν η κηλίδα του αίματος προσγειωθεί σε ένα ένδυμα που έχει επισημανθεί μόνο ως στεγνό καθάρισμα, σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερο από το ύφασμα με μια καθαρή, λευκή χαρτοπετσέτα. Το συντομότερο δυνατόν, κατευθυνθείτε στο στεγνωτήριο και επισημάνετε τον λεκέ στους ειδικούς.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα οικιακό κιτ στεγνού καθαρισμού, βεβαιωθείτε ότι έχετε επεξεργαστεί το λεκέ με το παρεχόμενο αφαίρεσης λεκέδων πριν τοποθετήσετε το ρούχο στη σακούλα του στεγνωτηρίου.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες αίματος από χαλί και ταπετσαρία

Αν η κηλίδα του αίματος είναι φρέσκια, σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερο με μια λευκή χαρτοπετσέτα. Για να μην απλωθεί ο λεκές από αίμα, χρησιμοποιείτε συνέχεια την καθαρή πλευρά της χαρτοπετσέτας και αντικαταστήστε την όποτε κορεστεί. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα με τρίχες για να χαλαρώσετε το αποξηραμένο αίμα πριν τον καθαρισμό.

Στη συνέχεια, αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού, υγρού απορρυπαντικού πιάτων χειρός σε δύο φλιτζάνια κρύου νερού. Βάλτε ένα λευκό πανί ή βούρτσα σε αυτό το διάλυμα. Εργαστείτε από την εξωτερική άκρη της κηλίδας προς το κέντρο για να αποτρέψετε την εξάπλωση. Κηλιδώστε ή ελαφρά τρίψτε το λεκέ και σκουπίστε με μια στεγνή πετσέτα για να απορροφήσετε την υγρασία. Συνεχίστε με το διάλυμα καθαρισμού και την στεγνή πετσέτα έως ότου δεν μεταφέρετε πλέον καθόλου αίμα στην πετσέτα.Αν ο λεκές έχει φύγει, βυθίστε ένα καθαρό λευκό πανί σε απλό κρύο νερό και “ξεπλύνετε” την περιοχή για να αφαιρέσετε όλο το διάλυμα καθαρισμού. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό επειδή το σαπουνόνερο μπορεί πραγματικά να προσελκύσει άλλους λεκέδες. Αφήστε το χαλί να στεγνώσει στον αέρα μακριά από την άμεση θερμότητα και έπειτα ανασηκώστε τις ίνες του.

Αν ο λεκές δεν βγαίνει με το διάλυμα απορρυπαντικού πιάτων, αναμείξτε μια κουταλιά αμμωνίας οικιακής χρήσης με μισό φλιτζάνι νερό. Εφαρμόστε αυτό στο λεκέ και αφήστε το να καθίσει στο χαλί για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε και ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Επαναλάβετε μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές.

Εάν το λεκές από αίμα είναι πολύ μεγάλος, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ένα επαγγελματία καθαριστική χαλιών.

Οι ίδιες λύσεις και τεχνικές καθαρισμού που συνιστώνται για το χαλί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό των ταπετσαριών.

Προσέξτε όταν καθαρίζετε μαξιλάρια να μην αφήσετε υγρασία στο εσωτερικό τους γιατί μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα..

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Λεκές από καφέ

Λεκές από καφέ και εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε γρήγορα

Ταπετσαρία στο σαλόνι

15 ιδέες διακόσμησης με ταπετσαρία στο σαλόνι