in

Πάγκος κουζίνας. Επιλέξτε το ιδανικό υλικό για εσάς.

Ο πάγκος κουζίνας είναι μια κρίσιμη πτυχή στην κουζίνα γιατί το χρησιμοποιούμε για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.

Μαρμάρινος πάγκος κουζίνας
Photo: Slade Architecture

Ο πάγκος κουζίνας δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε χρειάζεται βιασύνες για να αποφασίσετε το υλικό που επιλέξετε. Το κάθε ένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σαφώς και το κόστος του πάγκου θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες της επιλογής σας, αλλά προσπαθήστε να επιλέξετε ένα υλικό για τον πάγκο της κουζίνας που θα είναι ανθεκτικό στον χρόνο, δε θα λεκιάζει και θα καθαρίζει εύκολα.

Σίγουρα, θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η κουζίνα είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού. Ως εκ τούτου, διασφαλίζουμε ότι όλα σε αυτό θα λειτουργούν καλά για την προετοιμασία και το μαγείρεμα φαγητού. Ο πάγκος κουζίνας είναι μια κρίσιμη πτυχή στην κουζίνα γιατί το χρησιμοποιούμε για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.

Μερικοί πάγκοι λεκιάζουν και αποκτούν γρατζουνιές με την πάροδο του χρόνου. Άλλοι καταστρέφονται εύκολα και θα αποχρωματιστούν. Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η αντίσταση στη θερμότητα του πάγκου (πολύ συχνά ακουμπάμε ζεστές κατσαρόλες ή τηγάνια επάνω στον πάγκο μας). Λοιπόν, πώς μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο υλικό για τον πάγκο της κουζίνας σας;

Μην ανησυχείτε. Υπάρχει λύση!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υλικού, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είναι ιδανικό για την κουζίνα και τη χρήση σας.

Και το κάναμε ακόμη πιο εύκολο! Παρακάτω είναι μια λίστα με υλικά πάγκου κουζίνας και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα, ώστε να μπορείτε να καθοδηγηθείτε πριν κάνετε μια αγορά.

#1 Πάγκος κουζίνας από γρανίτη

Πάγκος κουζίνας από γρανίτη
Photo: Synergy Design & Construction

Αυτή είναι η κορυφαία επιλογή για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού και χρησιμοποιείται συνήθως για παραδοσιακές κουζίνες. Δημιουργεί εμφάνιση υψηλής ποιότητας. Λόγω της παραλλαγής της πέτρας, η αντιστοίχιση με τα πλακάκια στο πάτωμα μπορεί να είναι δύσκολη. Προκειμένου να διατηρηθεί η καλή του εμφάνιση, λεκέδες όπως κρασί, λάδι και οξύ πρέπει να σκουπίζονται γρήγορα. Θα πρέπει επίσης να χρωματίζεται τακτικά, κάθε χρόνο.

Πλεονεκτήματα: Επειδή κάθε πλάκα αυτού του φυσικού υλικού είναι μοναδική, το καθένα έχει σπάνια χρώματα και ξεχωριστή φλέβα. Αντέχει στη θερμότητα και δεν θα βλάπτεται από κοψίματα και γρατσουνιές. Αν προηγηθεί σωστή επεξεργασία, το γυαλισμένο και ματ φινίρισμα μπορεί να αντισταθεί στους περισσότερους λεκέδες.

Μειονεκτήματα: Οι άκρες και η γωνίες μπορεί να σπάσουν και θα κόστιζε πολύ για έναν επαγγελματία να το διορθώσει. Απαιτείται επίσης περιοδική επανασφράγιση (γυάλισμα, βερνίκωμα) για την προστασία από λεκέδες.

#2 Πάγκος κουζίνας από χαλαζία

Πάγκος κουζίνας από χαλαζίαPhoto: PPDS

Εάν επιθυμείτε κάτι χωρίς συντήρηση στο μέλλον τότε ο πάγκος από χαλαζία, είναι αυτό που χρειάζεστε. Αντέχει στους λεκέδες, οξύ, γρατσουνιές, θερμότητα και στα χτυπήματα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία πριν σας τον τοποθετήσουν. Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Είναι ένας συνδυασμός ορυκτών, χρωμάτων και ρητίνης. Η εμφάνιση μοιάζει με γρανίτη.

Πλεονεκτήματα: Παρόλο που μοιάζει με φυσική πέτρα, δεν χρειάζεται συντήρηση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για καυτές κατσαρόλες, οδοντωτά μαχαίρια, λείανση ανά έτος και τους περισσότερους λεκέδες. Εκτός από μοτίβα όπως μάρμαρο και γρανίτης, διατίθεται επίσης σε πολλά ζωντανά χρώματα.

Μειονεκτήματα: Οι άκρες και οι γωνίες μπορεί να σπάσουν αν χτυπηθούν όπως και ο πάγκος από γρανίτη. Συνιστάται η χρήση στρογγυλεμένων άκρων.

#3 Πάγκος κουζίνας από laminate

Πάγκος κουζίνας από laminate
Photo: BAAN design

Οι πάγκοι από laminate ανεβαίνουν σε δημοτικότητα όχι μόνο λόγω της φιλικής προς τον προϋπολογισμό τιμής του, αλλά και λόγω των νέων σχεδίων που μοιάζουν με φυσική πέτρα, ξύλο ή ακόμη και χαλαζία. Εκτός από τα μοτίβα, υπάρχουν επίσης μοντέρνες επιλογές χρωμάτων.

Πλεονεκτήματα: Είναι φθηνό και εύκολο στην εγκατάσταση. Οι λεκέδες και η θερμότητα δεν καταστρέφουν τα ελασματοποιημένα φύλλα.

Μειονεκτήματα: Η άμεση κοπή (η χρήση μαχαιριών) μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ζημιές.

#4 Πάγκος κουζίνας από ξύλο

Πάγκος κουζίνας από ξύλο
Photo: Davenport Building Solutions

Εάν θέλετε να επιτύχετε μια κουζίνα εξοχικής κατοικίας ή ακόμα και για το σύγχρονο και μοντέρνο σπίτι σας, οι πάγκοι από ξύλο θα ήταν τέλειοι. Εκτός από το ότι είναι διακοσμητικό, είναι επίσης λειτουργικό. Όταν σφραγίζονται σωστά, οι πάγκοι ξύλου είναι υγιεινής και μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για την κοπή κρέατος. Το ξύλο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα. Ως εκ τούτου, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ζεστά δοχεία και τηγάνια στην επιφάνεια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού επιλέγουν να αναμιγνύουν ξύλινους πάγκους με άλλες επιφάνειες όπως φυσική ή κατασκευασμένη πέτρα. Οι ξύλινοι πάγκοι φαίνονται υπέροχοι με ξύλο και λευκό σχεδιασμό κουζίνας.

Πλεονεκτήματα: Εκτός από το ότι είναι όμορφο, φέρνει επίσης ζεστασιά στο χώρο. Αισθάνεται επίσης κυριολεκτικά ζεστό στην αφή. Οι άκρες θα διαρκέσουν περισσότερο από γρανίτη ή σκυρόδεμα. Μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί ή να επισκευαστεί εύκολα.

Μειονεκτήματα: Απαιτείται σωστή στεγανοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά από το νερό και να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων καθώς είναι μια πορώδης επιφάνεια. Χρειάζεται φινίρισμα κάθε 10-15 χρόνια.

#5 Συνθετικός πάγκος

Συνθετικός πάγκος - Τεχνικό υλικό - Μίξη υλικών
Photo: Glenvale Kitchens

Αυτό το τεχνητό υλικό αποτελείται συνήθως από έναν συνδυασμό μαρμάρου σκόνης, βωξίτη, ακρυλικού, εποξειδικού ή πολυεστερικών ρητινών και χρωστικών. Χρησιμοποιείται συχνότερα για απρόσκοπτη εγκατάσταση πάγκου. Μπορείτε να δείτε πώς μοιάζει αυτό το υλικό σε κουζίνες με συνθετικούς πάγκους.

Πλεονεκτήματα: Διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Η συμπαγής επιφάνεια είναι ανθεκτική στους περισσότερους λεκέδες. Εάν υπάρχουν μικρές χαρακιές και γρατσουνιές, μπορεί να επιδιορθωθεί.

Μειονεκτήματα: Γρατζουνίζετε και κόβετε εύκολα.

#6 Πάγκος από πλακάκια

Πλακάκια στην κουζίνα
Photo: DHD Architecture and Interior Design

Οι πάγκοι με πλακάκια είναι μια εξαιρετική επιλογή ειδικά αν θέλετε ένα φθηνό υλικό που είναι εύκολο να συντηρηθεί. Είναι εύκολο να συνδυάσετε και να ταιριάξετε διαφορετικά στυλ σχεδίασης. Επίσης, ένας πάγκος κουζίνας με πλακάκια θα μπορούσε να είναι ένα έργο do-it-yourself που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσλάβετε κάποιον για να εργαστεί σε αυτό. Μπορεί επίσης να είναι ιδανικό για τον τοίχο πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας για να κάνει την κουζίνα σας πιο ελκυστική.

Πλεονεκτήματα: Εκτός από το ότι μπορείτε να το συνδυάσετε με άλλα σχέδια και χρώματα, θα μπορούσε να δώσει μια κομψή εμφάνιση στην κουζίνα σας. Είναι εύκολο να καθαριστεί και έχει αντοχή στη θερμότητα. Όταν καταστραφεί, είναι επίσης εύκολο να αντικατασταθεί.

Μειονεκτήματα: Η χρήση πλακιδίων θα οδηγήσει σε άνιση επιφάνεια και είναι επιρρεπής σε ρωγμές.

#7 Από ανακυκλώσιμα υλικά

Κουζίνα από ανακυκλώσιμα υλικά
Photo: Uhrich Design

Πρόκειται για μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή που διατίθεται σε μια ποικιλία βιώσιμων υλικών, όπως σκυρόδεμα, γυαλί, χαρτί, συνθετικά υλικά και πλαστικό. Συνήθως ένας συνδυασμός ανακυκλωμένων προϊόντων, δημιουργούν ανακυκλωμένους πάγκους κουζίνας που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών.

Πλεονεκτήματα: Φαίνεται μοναδικό και ανθεκτικό. Είναι επίσης χαμηλής συντήρησης και είναι ανθεκτικό σε λεκέδες, κοψίματα, γρατζουνιές και θερμότητα.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να ραγίσει και να σπάσει ειδικά όταν πέσουν βαριά αντικείμενα πάνω του. Επίσης, δεν είναι τόσο ανθεκτικό στον χρόνο όσο άλλοι πάγκοι κουζίνας από διαφορετικά υλικά.

#8 Πάγκος κουζίνας από τσιμέντο – σκυρόδεμα

Πάγκος κουζίνας από τσιμέντο
Photo: ODS Architecture

Οι πάγκοι σκυροδέματος είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε οποιοδήποτε χρώμα και υφή. Ταιριάζει καλά με πολλά διαφορετικά υλικά όπως γυαλί, πλακάκια και μάρμαρο. Εκτός από την ελκυστικότητά του, είναι ενεργειακά αποδοτικό αφού συλλαμβάνει τη θερμότητα όταν η θερμοκρασία στο σπίτι σας αυξάνεται και την απελευθερώνει όταν η θερμοκρασία κρυώσει.

Πλεονεκτήματα: Δημιουργεί μια ομαλή εμφάνιση εάν επεξεργαστεί η επιφάνεια σωστά πριν την τοποθέτηση. Μπορείτε να επιλέξετε ότι χρώμα θέλετε για αυτό και όταν χρωματίζεται σωστά, είναι ανθεκτικό στους λεκέδες. Είναι επίσης ανθεκτικό στον χρόνο και στη θερμότητα.

Μειονεκτήματα: Εάν δεν χρωματιστεί ή βερνικωθεί σωστά, θα εμφανίσει σημάδια λαδιού, σόδας, οξέος και άλλων λεκέδων. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να σφραγίζεται κάθε τρία χρόνια. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ρωγμών και η επισκευή του μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

#9 Πάγκοι από ανοξείδωτο ατσάλι

Πάγκοι από ανοξείδωτο ατσάλι
Photo: Marcye Philbrook

Ο ανοξείδωτος χάλυβας προσφέρει μια μοντέρνα, βιομηχανική εμφάνιση σε μια κουζίνα. Η μεταλλική επιφάνεια συντονίζεται με οποιοδήποτε χρώμα και φαίνεται όμορφο σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Είναι ένα από τα ευκολότερα υλικά καθαρισμού πάγκου όπου απλώς σκουπίζετε τους λεκέδες με ένα πανί και ήπιο σαπούνι. Είναι ο πιο υγιεινός πάγκος που αναστέλλει τη συσσώρευση βακτηρίων.

Πλεονεκτήματα: Εκτός από την προσαρμοσμένη του εμφάνιση, ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ανθεκτικός σε σχεδόν τα πάντα.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να φανεί κάποιο χτύπημα (δημιουργείτε βαθούλωμα) και να χαράξει. Επίσης, είναι επίσης θορυβώδες ειδικά αν ρίξετε ένα κουτάλι ή οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω του.

#10 Πάγκος από γυαλί

Πάγκος από γυαλί
Photo: Allen Construction

Εκτός από την κομψή, βελτιωμένη εμφάνισή του, οι πάγκοι από γυαλί μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχήμα και διατίθεται σε διαφορετικές επιλογές υφής και χρώματος. Αυτός ο τύπος υλικού είναι μια τάση στις σύγχρονες κουζίνες, αλλά είναι πιο ακριβός. Είναι εύκολο να καθαριστεί και να αντέξει στους λεκέδες. Όπως το ανοξείδωτο, είναι επίσης ένα υγιεινό υλικό πάγκου. Για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα, απαιτείται γυαλί πάχους τουλάχιστον 2,5 εκατοστών και σκληρυμένο (με ειδική επεξεργασία).

Πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικό και δεν θα ραγίσει εύκολα. Είναι πολύ εύκολο να καθαριστεί.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να σπάσει όταν τοποθετείται ένα πολύ βαρύ αντικείμενο.

#11 Μαρμάρινος πάγκος κουζίνας

Μαρμάρινος πάγκος κουζίνας
Photo: Slade Architecture

Η γκρίζα επένδυση στο μάρμαρο Carrara ή Calacatta δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστη. Βοηθά στην απόκρυψη της φθοράς και μπορεί να κρύψει ελαφρούς λεκέδες. Αυτό το υλικό δίνει σε κάθε κουζίνα μια σαφώς υψηλή εμφάνιση, όπως και η διάταξη της κουζίνας.

Πλεονεκτήματα: Εάν εργάζεστε με ζαχαροπλαστική, το μάρμαρο είναι καλό λόγω της ψυχρής θερμοκρασίας του. Είναι ευρέως διαθέσιμο και καθαρίζεται εύκολα.

Μειονεκτήματα: Το να αφήνεις κάτι όξινο (όπως λεμόνι) πάνω του μπορεί να προκαλέσει ξύσιμο ή λεκέ. Απαιτείται επίσης τακτική σφράγιση (ειδική επίστρωση με κατάλληλο αδιάβροχο βερνίκι).

#12 Πάγκος από Soapstone 

Πάγκος από Soapstone
Photo: Nolan Painting Inc.

Το Soapstone είναι μια μη πορώδης φυσική πέτρα που διατίθεται σε μια σειρά από γκρι τόνους από το πολύ φωτεινή επιφάνεια έως πολύ σκούρο. Διαθέτει επίσης λεπτή επένδυση. Σε αντίθεση με άλλες φυσικές πέτρες, δεν χρειάζεται ετήσια, αλλά απλώς λίπανση ανά διαστήματα, ώστε να μπορεί να φαίνεται καλύτερη. Η εφαρμογή ορυκτελαίου θα βοηθήσει επίσης να συγκαλύψει τυχόν γρατσουνιές στην επιφάνεια και θα εμβαθύνει το χρώμα της πέτρας με την πάροδο του χρόνου.

Πλεονεκτήματα: Αυτή η φυσική πέτρα δεν θα σπάσει απροσδόκητα λόγω βάρους ή πίεσης. Είναι πολύ πορώδες και δεν απαιτεί στεγανοποίηση.

Μειονεκτήματα: Το Soapstone είναι επίσης γνωστό ως ο μαλακότερος τύπος πέτρας. Είναι απαλό στην αφή που είναι στην πραγματικότητα το πιο αδύναμο χαρακτηριστικό του. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην κόψετε απευθείας πάνω του ή να ρίξετε βαριά αντικείμενα πάνω του.

#13 Πάγκοι από ασβεστόλιθο

Πάγκοι από ασβεστόλιθο
Photo: Studio Dearborn

Ο πάγκος ασβεστόλιθου έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές είδος πάγκου από πέτρα λόγω της αξιοσημείωτης ομοιότητάς του με το μάρμαρο που είναι ακριβό. Η ομορφιά του ασβεστόλιθου είναι ένα πράγμα που το καθιστά δημοφιλές υλικό. Προσφέρει στην κουζίνα μια κομψή και εκλεπτυσμένη εμφάνιση.

Πλεονεκτήματα: Ο ασβεστόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε εσωτερικό σχεδιασμό έχετε στην κουζίνα σας.

Μειονεκτήματα: Έχει την τάση να γρατσουνίζετε εύκολα και αποχρωματίζεται  εύκολα επίσης. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί για να μην βάλετε ζεστά τηγάνια επάνω του.

#14 Πάγκος κουζίνας από τραβερτίνη

Πάγκος κουζίνας από τραβερτίνη
Photo: Studio Dearborn

Λόγω της εκλεπτυσμένης πολυτελούς εμφάνισής του και της ομοιότητάς του με μάρμαρο, η τραβερτίνη έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Αυτό απαιτεί περισσότερη συντήρηση εάν δεν γεμίζετε και σφραγίζετε την κοιλότητα της επιφάνειας όπου μπορεί να παγιδεύσει τρόφιμα και βακτήρια και ακόμη και να απορροφήσει υγρά. Παρά την υψηλή συντήρησή του, είναι ένα από τα πιο όμορφα υλικά που φέρνει μια ζεστή και φιλόξενη αίσθηση σε κάθε στυλ σχεδιασμού κουζίνας.

Πλεονεκτήματα: Είναι μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον φυσική πέτρα που μπορεί να διατίθεται σε διάφορα χρώματα. Εκτός από ανθεκτικότητα του στους λεκέδες, μπορεί επίσης να επιβιώσει σε σκληρές καιρικές συνθήκες, που το κάνει ιδανικό για εξωτερική κουζίνα.

Μειονεκτήματα: Είναι εξαιρετικά αντιδραστικό σε όξινους διαλύτες και μπορεί να αποχρωματιστεί. Απαιτούνται ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό των πάγκων για να διατηρηθεί η εμφάνισή του. Τα προϊόντα με βάση τα αλκαλικά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χάραξης.

#15 Πάγκος κουζίνας από Corian

Πάγκος κουζίνας από Corian
Photo: Valentin Kitchens

Το υλικό που χρησιμοποιείται σε όλα τα σωστά εργαστήρια χημείας, μικροβιολογικών εξετάσεων και όπου χρειάζεται ιδιαίτερη καθαριότητα. Είναι εύπλαστο υλικό και μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε και το χρώμα που θέλετε. Το κόστος του είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Πλεονεκτήματα: Δεν χαράζει, δεν λεκιάζει και είναι ανθεκτικό. Βγαίνει σε οποιοδήποτε χρώμα και οποιοδήποτε σχήμα. Σε περίπτωση ζημιάς επιδιορθώνεται εύκολα από ειδικούς.

Μειονεκτήματα: Ακριβό. Σε περίπτωση ζημιάς η επιδιόρθωση του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Αφού μάθατε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των διαφορετικών υλικών πάγκου για την κουζίνα, ελπίζουμε ότι θα μπορείτε να αποφασίσετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε για την κουζίνα σας. Υπάρχουν πράγματι τόσες πολλές επιλογές, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια που θα λειτουργήσει καλά για τη χρήση που εσείς επιθυμείτε.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0

Καθαρισμός με ξύδι. Ο ελβετικός σουγιάς για την καθαριότητα του σπιτιού

ρίγες στους τοίχους

Βάλτε ρίγες στους τοίχους και κάντε τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος