in

Αφυγραντήρας. Τι πρέπει να προσέξω πριν την αγορά.

Ένας αφυγραντήρας απορροφά την υγρασία του χώρου, την υγροποιεί και την συγκεντρώνει σε ένα δοχείο, με αποτέλεσμα να την μειώνει από τον χώρο μας.

Αφυγραντήρας

Τι κάνει ένας αφυγραντήρας;

Πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο τι ακριβώς κάνει ένας αφυγραντήρας και τι δεν κάνει.

Ένας αφυγραντήρας απορροφά την υγρασία του χώρου, την υγροποιεί και την συγκεντρώνει σε ένα δοχείο, με αποτέλεσμα να την μειώνει από τον χώρο μας. Φυσικά δε θέλουμε μηδενική υγρασία στον χώρο μας, αλλά επιθυμούμε φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας της τάξης του 50%-60%.

Δεν αυξάνει την θερμοκρασία του χώρου, όπως υποστηρίζουν πολλές εταιρείες στις ιστοσελίδες τους. Αυτό δεν είναι καν μύθος, αλλά παραπλάνηση των καταναλωτών.

Μειώνοντας την υγρασία στον χώρο μας, αλλάζει την αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου και όχι την θερμοκρασία του.

Ένα δωμάτιο με υψηλά ποσοστά υγρασίας με 20 βαθμούς Κελσίου θα το αισθανόμαστε κρύο σε σχέση με το ίδιο δωμάτιο αλλά με φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας.

Αφυγραντήρας

Το περίεργο είναι πως και οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν επηρεαστεί τόσο από την διαφήμιση των εταιρειών που πιστεύουν πως αυξήθηκε η θερμοκρασία του σπιτιού τους.

Αλήθεια πως μπορούν να το μετρήσουν αυτό, αφού οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την θερμοκρασία ενός σπιτιού είναι πάρα πολλοί.

Η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού επηρεάζεται καθημερινά από παράγοντες όπως την εξωτερική θερμοκρασία η οποία μεταβάλλεται ανά ημέρα, την δύναμη και την πορεία του αέρα που επίσης μεταβάλλεται κάθε ημέρα, το πόσες φορές άνοιξαν οι μπαλκονόπορτες και η είσοδος (επίσης μεταβαλλόμενο στοιχείο), το αν άναψε ή έσβησε τα καλοριφέρ ο κάτοικος του κάτω ή επάνω διαμερίσματος και άλλοι εκατοντάδες παράγοντες που είναι αδύνατον να είναι σταθεροί κάθε ημέρα.

Οπότε και η άποψη των καταναλωτών που υποστηρίζουν το ίδιο είναι ψευδής ή για να το θέσουμε καλύτερα λανθασμένη και κατευθυνόμενη από το marketing.

Ποια είναι τα είδη αφυγραντήρων

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνολογίες αφυγραντήρων.

Είναι οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (compressor dehumidifiers) και ο δεύτερος είναι οι αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant με χρήση ζεόλιθου (desiccant dehumidifiers).

Με συμπιεστή (compressor dehumidifiers): Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην συμπίεση του ψυκτικού υγρού μέσω του κομπρεσέρ, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας του συμπυκνωτή. Με τον τρόπο αυτό ψύχονται τα πηνία πάνω στα οποία οδηγείται ο αέρας του χώρου με τη βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει ο αφυγραντήρας και αφού πρώτα φιλτραριστεί. Έτσι ο αέρας ψύχεται πολύ κάτω του σημείου υγροποίησης, με αποτέλεσμα οι υδρατμοί που περιέχονται σε αυτόν να μετατρέπονται σε νερό το οποίο ρέει και συλλέγεται στο δοχείο του αφυγραντήρα ή με σωληνάκι οδηγείται στην αποχέτευση. Τέλος ο ξηρός αέρας θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας χώρου και εξέρχεται ξανά στον χώρο.

Τεχνολογίας desiccant με χρήση ζεόλιθου (desiccant dehumidifiers): Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην χρήση του ζεόλιθου (zeolite). Το αφυγραντικό αυτό υλικό έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία από τον αέρα. Ο αφυγραντήρας με τη βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει και αφού πρώτα τον φιλτράρει, οδηγεί τον αέρα του χώρου πάνω σε ένα δίσκο από ζεόλιθο ο οποίος περιστρέφεται αργά. Η υγρασία συγκρατείται και στην συνέχεια με θέρμανση του ζεόλιθου μετατρέπεται σε νερό το οποίο συλλέγεται στον δοχείο του αφυγραντήρα ή με σωληνάκι οδηγείται στην αποχέτευση. Ο αέρας επανέρχεται στον χώρο ξηρότερος και θερμότερος. Είναι ιδανικοί για σπίτια με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, πχ για εξοχικά.

Πριν μια δεκαετία ούτε που γνωρίζαμε την λέξη αφυγραντήρας. Γιατί πλέον χρειάζομαι έναν;

Μέχρι πριν μια δεκαετία, αν και τα σπίτια ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τα σημερινά από άποψη μόνωσης, δεν είχαν υγρασία. Όχι δεν άλλαξε τίποτα τόσο σοβαρό στο περιβάλλον. Άλλαξε η οικονομική κατάσταση του κόσμου.

Μέχρι πριν 10 χρόνια οι περισσότεροι άναβαν τον θερμοστάτη στους 22-24 βαθμούς κελσίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σπίτια να στεγνώνουν από την ζέστη, οπότε αν υπήρχε ουσιαστικά πρόβλημα υγρασίας αυτό δεν γινόταν αντιληπτό.

ΑφυγραντήραςΜε την έλευση της οικονομικής κρίσης και την ελλιπή θέρμανση ή ακόμα και την παντελή έλλειψη της σε κάποια από αυτά, η υγρασία ήταν το πρώτο που αντιληφθήκαμε στα σπίτια μας με όλες τις συνέπειες που την ακολουθούν, όπως πόνοι στα κόκαλα, πονοκέφαλοι, μούχλα στο σπίτι και κρίσεις άσθματος.

Τι να προσέξω σε έναν αφυγραντήρα πριν την αγορά;

Για πόσα τετραγωνικά μέτρα (m2) γράφει ότι είναι…

Ίσως το πιο σημαντικό στην επιλογή του αφυγραντήρα μας. Δεν αγοράζουμε ποτέ αφυγραντήρα με οριακές τιμές. Αν δηλαδή το σπίτι μας είναι 80 m2  δε θα πάρουμε αφυγραντήρα για 80 m2  ή για λιγότερα με την λογική πως θα τον μεταφέρουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Η μεταφορά του αφυγραντήρα από δωμάτιο σε δωμάτιο δεν είναι αφύγρανση, αλλά ταλαιπωρία. Ένας αφυγραντήρας πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού και να μπορεί να τραβήξει την υγρασία από όλο το σπίτι. Η μετακίνηση του σε κάποιο δωμάτιο γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλου ποσοστού υγρασίας σε κάποιο δωμάτιο, αν και σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να καλέσουμε κάποιον μηχανικό να βρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Για λόγους σκοπιμότητας επίσης οι εταιρείες αναφέρουν τα m2 για το οποία κάνει ο αφυγραντήρας. Η αφύγρανση όμως δεν γίνεται στα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού, αλλά κυβικά μέτρα (m3) του, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα ψηλοτάβανο σπίτι ή μια μεζονέτα με ανοικτό χώρο στο ύψος τα χαρακτηριστικά που γράφει ο κατασκευαστής δεν ισχύουν.

Αφυγραντήρας

Αν αφυγραντήρας είναι οριακός για το σπίτι σας και έχετε υγρασία, θα έχει ως αποτέλεσμα αυτός να δουλεύει συνέχεια προσπαθώντας να φέρει την υγρασία του σπιτιού σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ως επακόλουθο της συνεχούς λειτουργίας είναι η αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος και του λογαριασμού σας. Αντίθετα ένα πιο ισχυρό μηχάνημα θα αφυγραίνει όλους τους χώρους χωρίς να χρειάζεται να το μετακινείται συνέχεια και πιο γρήγορα.

Για του παραπάνω λόγους προμηθευτείτε ένα αφυγραντήρα για λίγο μεγαλύτετους χώρους από τον δικό σας.

Κατανάλωση ρεύματος

Εδώ γίνεται ένας χαμός. Αφυγραντήρες διαφορετικών εταιριών έχουν τεράστιες αποκλίσεις στις καταναλώσεις ρεύματος. Βρήκαμε μηχανήματα για 120 m2 να καίνε από 250 Watt έως 625 Watt. Η διαφορά είναι τεράστια.

Αφυγραντήρας

Θόρυβος

Όλα κάνουν θόρυβο. Όλα δίνουν χαμηλές τιμές θορύβου. Ναι πράγματι έτσι είναι… όταν δουλεύουν στην χαμηλή ταχύτητα. Όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής αφύγρανσης και αυξάνει η ταχύτητα τους κάποια δεν υποφέρονται.

Συχνό παράπονο των καταναλωτών είναι ο θόρυβος, οπότε προσέξτε το αυτό. Δυστυχώς στα καταστήματα ακόμα και άφηναν να τους βάλετε σε λειτουργία δε θα καταλάβετε τίποτα, γιατί υπάρχει μουσική και οι φωνές των υπόλοιπων πελατών.

Ιονιστής και φίλτρα καθαρίσματος της ατμόσφαιρας

Θέλουμε να έχει; Φυσικά και θέλουμε….

Τι γίνεται με φίλτρα; Θέλουν άλλαγμα; Πόσο συχνά; Πόσο κοστίζουν;

Μη τα σκέφτεστε τώρα όσοι έχετε κάνει ήδη την αγορά σας… έπρεπε να τα ρωτήσετε νωρίτερα!

Αφυγραντήρας

WiFi

Πράγματι καλή λειτουργία… Κανά δύο ώρες πριν επιστρέψετε από την δουλειά να ξεκινήσετε την αφύγρανση μέσω του app!

Στέγνωμα ρούχων

Απαραίτητα! Ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία αν έχετε το άσχημο συνήθειο να απλώνεται μέσα στο σπίτι σας.

Συντήρηση

Ναι πρέπει να γίνεται. Καθάρισμα εξωτερικά τα πλαστικά μέρη του, αλλά και εσωτερικά όσα δεν φαίνονται, όπως τα φίλτρα του.

Κάποια φίλτρα θέλουν αντικατάσταση ανά διαστήματα.

Ο κάδος θέλει πλύσιμο επίσης γιατί διαφορετικά γεμίζει άλατα.

TIP: Μη ξεγελιέστε από τις κριτικές σε σελίδες σύγκρισης τιμών και πολυκαταστημάτων. Το 90% είναι ψεύτικες κριτικές. Σκεφτείτε εσάς… πόσες φορές αφήσατε κριτική για ένα προϊόν που μείνατε ικανοποιημένοι; Απλά δεν μπήκατε στον κόπο…

Αντίθετα κριτικές αφήνουν οι μη ικανοποιημένοι καταναλωτές. Οπότε κοιτάξτε πιο μοντέλο έχει τις λιγότερες αρνητικές κριτικές για να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη!

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Μικρό παιδικό δωμάτιο

Μικρό παιδικό δωμάτιο – 10 ιδέες για να κερδίσετε χώρο

25 ιδέες για κοριτσίστικο εφηβικό δωμάτιο