in , ,

Καθαρισμός καμινάδας τζακιού – Συντήρηση και επιθεώρηση

Δεν ξέρουμε για σας, αλλά, για εμάς, η πτώση της θερμοκρασίας και οι δυνατοί αέρηδες είναι συνώνυμα με τις ζεστές νύχτες που ξοδεύονται μπροστά από μια φωτιά.

Καθαρισμός καμινάδας

Καθαρισμός καμινάδας. Πόσο συχνά το κάνετε; Αλήθεια το κάνατε φέτος; Πέρσι; Του γείτονα η καμινάδα δεν πήρε πέρσι φωτιά; Ο καθαρισμός καμινάδας είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείτε, γιατί στο μέλλον μπορεί οι γείτονες να θυμούνται την δική σας πυρκαγιά…

Οι τακτικοί αναγνώστες του interiordecor.gr πιθανότατα έχουν διαβάσει την λέξη συντήρηση αρκετές φορές, αλλά ο χειμώνας είναι επίσημα εδώ. Δεν ξέρουμε για σας, αλλά, για εμάς, η πτώση της θερμοκρασίας και οι δυνατοί αέρηδες είναι συνώνυμα με τις ζεστές νύχτες που ξοδεύονται μπροστά από μια φωτιά.

Αλλά, πριν φτάσετε να ανάψετε τα κούτσουρα, ακούστε. Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός της καμινάδας – καπνοδόχου θα πρέπει να πραγματοποιείται πολύ πριν φτάσετε στο πρώτο άναμμα του χειμώνα.

Το Ινστιτούτο Ασφάλειας Καπνοδόχων της Αμερικής εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 25.000 πυρκαγιές κατοικιών λόγω ακατάλληλης φροντίδας ,συντήρησης και καθαρισμού καμινάδων – καπνοδόχων ετησίως και ότι υψηλός αριθμός δεν είναι μοναδικό φαινόμενο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιατί διακινδυνεύετε να αφήσετε την οικογένειά σας να γίνει μέρος αυτού του στατιστικού στοιχείου; Αντ ‘αυτού, ας σας καθοδηγήσουμε για το πώς να προετοιμαστείτε κάνοντας καθαρισμό της καμινάδας του τζακιού σας για τον χειμώνα. Έχουμε τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα για να σας κρατήσουμε ασφαλείς και ζεστούς για όλη τη σεζόν.

Προγραμματίστε ετήσιο έλεγχο και φροντίστε να γίνει καθαρισμός καμινάδας

Για τους περισσότερους από εμάς, το τζάκι και η καμινάδα μας είναι μόνο κάτι που σκεφτόμαστε μερικές φορές το χρόνο, όταν θέλουμε να κάνουμε ατμόσφαιρα ή να ζεστάνουμε τον χώρο μας. Είναι εύκολο να αφήσετε τον καθαρισμό των καμινάδων και τις επιθεωρήσεις να για χρόνια χωρίς καμιά ενέργεια, μιας και τα τζάκια μας έχουν σχετικά λίγη χρήση σε σύγκριση με άλλα χαρακτηριστικά στα σπίτια μας. Ωστόσο, το τρομακτικό πράγμα για τις καμινάδες είναι ότι μόλις δείτε προβλήματα, είναι συνήθως αργά, με ενδεχόμενο να αποβεί μοιραίο ή ιδιαίτερα ακριβό η επιδιόρθωση του. Αντ ‘αυτού, βάλτε το στο πρόγραμμα σας, κάνοντας έλεγχο της καμινάδας σας μία φορά το χρόνο.

Καθαρισμός καμινάδας

Όπως συμβαίνει με κάθε έργο συντήρησης κατοικίας, θέλετε να είστε σίγουροι ότι η επιθεώρηση στο σπίτι σας γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο επαγγελματία. Αυτός θα  ελέγξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της καμινάδας και του τζακιού. Το εσωτερικό τμήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει την εστία, τον θάλαμο καύσης και τον αποσβεστήρα, ενώ το εξωτερικό τμήμα θα καλύπτει το καπάκι (κλάπερ), την καμινάδα και το καπάκι στην κορυφή της.

Εκτός από την επιθεώρηση των δομικών εξαρτημάτων της καμινάδας σας, ο τεχνικό σας πρέπει να καθαρίσει την καμινάδα για να απομακρύνει κάθε αιθάλη καθώς η συσσώρευση μπορεί τελικά να αποτελέσει κίνδυνο πυρκαγιάς. Εάν είστε νέος ιδιοκτήτης σπιτιού, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από τον τεχνικό να σας καθοδηγήσει πως να χρησιμοποιήσετε σωστά το τζάκι σας. Μην διστάσετε να ρωτήσετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Προσέξτε για ατέλειες (καθαρισμός καμινάδας)

Δυστυχώς, η ασφάλεια της καμινάδας δεν είναι κάτι που μπορείτε να σκεφτείτε μόνο μία φορά το χρόνο και στη συνέχεια να το ξεχάσετε. Θα πρέπει πάντα να είστε επιφυλακτικοί για τις ατέλειες της καμινάδας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, μόλις μάθετε τι να αναζητήσετε, η διαδικασία θα γίνει δεύτερη φύση.

Η μεγαλύτερη ένδειξη ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος με την καμινάδα σας είναι μια διαρροή. Μετά από έντονες καταιγίδες, κάνετε έλεγχο την καμινάδα, το τζάκι και τις γύρω περιοχές για υγρασία. Εάν βλέπετε σκοτεινές υγρές επιφάνειες στους τοίχους, στην οροφή ή στα δάπεδα, καλέστε έναν τεχνικό το συντομότερο δυνατό.

Καθαρισμός καμινάδαςΚάθε φορά που κάνετε βόλτα γύρω από το σπίτι σας ή στην ταράτσα σας ρίξτε και μια ματιά στην καμινάδα επίσης. Επιθεωρήστε προσεκτικά την καμινάδα σας για προφανείς ζημιές, για φωλιές πτηνών ή για ακαθαρσίες πτηνών.

Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Εκτός από τη διασφάλιση ότι η καμινάδα σας είναι τέλεια κατάσταση, θα θέλετε επίσης να εξασφαλίσετε και την ασφάλεια του σπιτιού από πυρκαγιά. Το πιο σημαντικό εργαλείο για την εστία σας είναι το μεταλλικό προστατευτικό μπροστά από τα ανοικτού τύπου τζάκια. Η εστία κατά την διάρκεια καύσης των ξύλων δημιουργεί σπίθες οι οποίες πετάγονται έξω στο πάτωμα σε τζάκια ανοικτού τύπου. Με ένα μεταλλικό προστατευτικό θα είστε πιο ασφαλής

Θα χρειαστείτε επίσης ένα σετ εργαλείων τζακιού, το οποίο σας επιτρέπει να διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση όταν θέλετε να κινήσετε τα ξύλα που καίγονται. Τα πλήρη σετ εργαλείων τζακιού συχνά είναι εξοπλισμένα με πόκερ, σκούπα, φτυάρι και λαβίδες. Τα περισσότερα σετ, συνοδεύονται με βάση στήριξης για να τα τοποθετούμε όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Σετ εργαλείων τζακιού

Μια σημείωση σχετικά με τη χρήση του σωστού ξύλου: Το ξύλο για το τζάκι πρέπει να είναι στεγνό πριν καεί. Το φρέσκο ​​ξύλο αποτελείται από σχεδόν 45% νερό, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικό καπνό, επομένως συνιστάται να αφήνετε το ξύλο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3-6 μήνες πριν το χρησιμοποιήσετε για το τζάκι. Το σωστά ξηρό ξύλο είναι συχνά ελαφρύτερο με σκουρόχρωμα, σπασμένα άκρα σε σύγκριση με το νεότερο ξύλο, το οποίο έχει μια πιο πράσινη απόχρωση. Συνηθίζεται να αγοράζουμε ξύλα αρχές της Άνοιξης, ώστε να στεγνώσουν το καλοκαίρι για να τα κάψουμε τον επόμενο χειμώνα.

Μείνετε ενήμεροι για την πυρασφάλεια

Η τελική συμβουλή μας είναι η πιο προφανής, αλλά ίσως η πιο σημαντική. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ως προς την πυρασφάλεια. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή και συχνή συντήρηση της καμινάδας κάνετε, τα ατυχήματα μπορούν ακόμα να συμβούν. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να είναι ήρεμος, με την προϋπόθεση ότι είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο – παρά την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Πυρασφάλεια ξεκινά, φυσικά, με ανιχνευτές καπνού. Εγκαταστήστε έναν ανιχνευτή καπνού σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας και προσπαθήστε να το δοκιμάσετε κάθε έξι μήνες και αντικαταστήστε τυχόν καμένες μπαταρίες. Εκτός από τους ανιχνευτές καπνού, κάθε σπίτι πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα.

Η Εθνική Ένωση Πυροσβεστικής Προστασίας συνιστά επίσης τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά ή μέλη με περιορισμούς κινητικότητας. Υπενθυμίστε στην οικογένειά σας βασικές προφυλάξεις ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως η παραμονή χαμηλά στο πάτωμα, για να ελαχιστοποιήσετε την εισπνοή καπνού και η δοκιμή με το πίσω μέρος του χεριού σας πριν ανοίξετε τις πόρτες για να προσδιορίσετε την θερμοκρασία από πίσω. Αν είναι ζεστό το ξύλο, τότε πίσω από την πόρτα υπάρχει φωτιά. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε έναν προκαθορισμένο τόπο συνάντησης για να συγκεντρωθούν όλοι μετά την έξοδο από το σπίτι σας.

Με λίγη σχεδίαση, μπορείτε εύκολα να προετοιμάσετε την καμινάδα σας για το χειμώνα. Διαφορετικά, η παραμέληση του τζακιού σας θα μπορούσε να έχει δαπανηρές ή και θανατηφόρες συνέπειες.

Αξίζει πραγματικά να θέσετε τους αγαπημένους σας σε κίνδυνο; Αντ ‘αυτού, προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στις παραπάνω συμβουλές σχετικά μα την συντήρηση του τζακιού και τον καθαρισμό καμινάδας.

interiordecor

Written by interiordecor

Για μας η έννοια της Διακόσμησης δεν είναι απλά αυτό που περιγράφει η WikiPedia, αλλά τρόπος ζωής... μιας ζωής σε ένα εργονομικό και πιο ευχάριστο περιβάλλον, σε ένα χώρο αρμονικά διαμορφωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading…

0
Διακόσμηση σπιτιού – Βιομηχανική διακόσμηση

Διακόσμηση σπιτιού – Βιομηχανική διακόσμηση

Νεροχύτες μπάνιου – Νιπτήρες μπάνιου

Νιπτήρες μπάνιου – Νεροχύτες μπάνιου